Annons

Ny app för aktiehandel: Ska göra småsparare till strategiproffs

Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
En app med pushnotiser som ser till att du inte missar en bra affär – eller avslutar en dålig. Så kan ”Save by bell” beskrivas, Aktiespararnas nya tjänst för småsparare som vill hänga med, men inte har tid. ”Tid är ett problem för många”, säger organisationens vd Joacim Olsson. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Aktiespararna, en opartisk medlemsorganisation, har i en egen undersökning fått svaret att varannan sparare tycker sig sakna tid och kunskap vilket ligger dem i fatet när det kommer till aktiehandel.

Lösningen, menar organisationen, är den nya appen Save by bell.

”Det är ett verktyg för privata investerare som inser vikten att följa strategier på aktiemarknaden, men inte har tid att sätta sig in i kunskapen att agera på det sätt som man bör göra”, säger Joacim Olsson.

Det hela bygger på att spararen själv kommit till insikten om att han eller hon skulle vinna på att agera efter ”fundamentala eller tekniska strategier på aktiemarknaden”.

Fundamentala strategier bygger på siffror som bolagen har rapporterat och antaganden om hur dessa siffror förändrar situationen. Tekniska strategier bygger på bolagens aktiekurser och dess historik, och utifrån dessa kan spararen komma fram till hur kursen kommer att utvecklas framöver.

Läs mer: Tunga profiler storsatsar på robotrådgivaren Lysa

Aktiespararna har redan i dag ett verktyg kallat ”Hitta kursvinnare” där användaren själv kan definiera sina strategier och själv göra analysen.

Ett verktyg som kräver tid.

I appen Save by bell ska användaren få förvalda strategier, två tekniska och tre fundamentala, att välja mellan.

”Det är de fem vanligaste kan man säga. Du kommer att få pushnotiser med rekommendationer utifrån dessa – en push per dag och strategi”, säger Joacim Olsson.

Mest värdefullt är det för den som ser appen som ett screeningverktyg, menar han, och förklarar att man då kan se vilka aktier som är köpvärda baserat på den strategi man valt.

”Men har man en egen bevakningslista så kan man förstås också följa aktier man är intresserad av men som man tycker varit felaktigt värderade.”

Läs mer: Ekonomiappen tar in 90 miljoner – förbereder intåg i Tyskland

Målgruppen Aktiespararna ser framför sig är personer som inte har möjlighet att jobba med sin analys, men ändå inte vill lägga hela sitt sparade i passiva sparformer.

”Vi ser det som att vi möjliggör för den enskilde spararen att undvika ett passivt sparande, i fonder eller andra appar där investeringarna görs automatiskt mot avgifter. Det här är för den som själv vill trycka på köpknappen och ha ett större beslutsfattande kring sina investeringar”, säger Joacim Olsson.

Appen släpps till Iphone och Android nästa vecka och tjänsten kommer att kosta 29 kronor i månaden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer