Annons

Ny bolåneutmanare får grönt ljus – med Klarnas tidigare ordförande

Hemma Bolåns vd och medgrundare Therese Ruth.
Hemma Bolåns vd och medgrundare Therese Ruth. Foto: Nadja Endler (press) och Fredrik Sandberg (TT).
Uppstickaren Hemma Bolån, med Klarnas tidigare ordförande Peter Sjunnesson som styrelseordförande, har säkrat ett färskt tillstånd från Finansinspektionen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kön av nya bolåneuppstickare fortsätter att växa. Efter ett svettigt 2018 står storbankerna inför ännu en våg av ökad konkurrens på den lukrativa marknaden.

Men hittills är det bara ett fåtal av de digitala utmanarna som kommit igång med sin utlåning. Det handlar om nischbanken Avanzas med sin startup Stabelo, samt utmanaren Hypoteket med mediekoncernen Schibsted i ryggen.

Aktörer som Alma Bolån, Borgo, Enkla och Youple har också säkrat tillstånd från Finansinpektionen, men samtliga står än så länge kvar i startgroparna. 

Som Di Digital tidigare har rapporterat är det ofta jakten på rätt finansiering som dröjer för de nya aktörerna.

Läs mer: Skilda världar för bolåneutmarna: ”Tog lång tid att få finansiering” 

Nu har ännu en aktör anslutit sig till skaran som fått grönt ljus att ge ut bostadskrediter av FI. Det handlar om uppstickaren Hemma Bolån. 

”Vi är glada att vara i mål med tillståndet, som är en viktig pusselbit för att komma framåt mot visionen att göra hemmalivet så billigt som möjligt för så många som möjligt, samtidigt som vi förändrar branschen till det bättre”, skriver marknadschefen Carl Jansson i ett mejl till Di Digital.

Det är däremot oklart när Hemma Bolån kommer att lansera sitt låneerbjudande på marknaden och hur villkoren ser ut.

”Vi har ingen brådska, utan rekryterar ett starkt team som tillsammans ska bygga ett långsiktigt bolag för att säkerställa stora värden både mot finansiella institutioner och konsumenter”, uppger Carl Jansson.

Läs mer: Fler rustar för bolånekrig – tre nya aktörer på väg in 

Tidigare har Hemma Bolån dock kommunicerat att de siktar på att gå till marknaden i år.

”Vi räknar med att börja ge ut bolån under 2019”, sa Hemma Bolåns vd och medgrundare Therese Ruth till Di i slutet på januari.

Orförandeklubban i Hemma Bolån innehas av affärsängeln Peter Sjunnesson, som tidigare varit vd för de båda inkassojättarna Intrium Justitia och Lindorff samt ordförande i Klarnas styrelse under tillväxtåren 2007-2010.

Enligt Bolagsverket tog Hemma Bolån under hösten 2018 in runt 2 miljoner kronor för att finansiera den löpande verksamheten. Utöver Peter Sjunesson backas bolaget av TAT:s grundare Ludvig Linge, som numera är styrelseledamot i Kivra, och Anders Göransson genom Soläng Invest. 

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Peter Sjunnesson 

Förutom att ha säkrat ett tillstånd från FI har Hemma Bolån på sistone rekryterat tidigare nämnde Carl Jansson, med en bakgrund på Min Doktor, till posten som marknadschef. 

Från det digitala brevlådeföretaget Kivra har Carl Westman samtidigt handplockats som produktchef, medan bankveteranen Anders Johnsson med en bakgrund på SEB och Carnegie blir ordförande för Hemma Bolåns fondbolag.

Fotnot: I slutet av 2018 lämnade också Kollektiva, en tidigare pensionssajt, och bolånerådgivaren Bofink in ansökningshandlingar till Finansinspektionen om att få ge ut bostadskrediter. Dessa aktörer har dock ännu inte blivit godkända av myndigheten. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer