Annons

Ny bolåneutmanare på väg ut – med Klarna som delägare

Klarna har investerat i bolåneutmanaren Borgo.
Klarna har investerat i bolåneutmanaren Borgo. Foto: TT.
Bolånekriget tätnar när ännu en aktör snart slår sig in på marknaden. Borgo vill utmana storbankerna med löften om lägre räntor. I ryggen har man betaljätten Klarna, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Avanza-veteranerna Gustav Berggren och Peter Walldour står tillsammans med Carl Martinson och Adam Lewenhaupt bakom bolåneutmanaren Borgo.

Bolaget har nu tekniken på plats och ska slå sig ut på den tuffa bolånemarknaden under andra halvan av 2019, berättar vd:n Gustav Berggren.

”Vi är helt operationellt klara med personal, kredithandläggare, kontor och system”, säger han.

Borgo fick sitt tillstånd av Finansinspektionen för att ge ut bolån tidigare i år. 

Processen att få licensen och sedan komma igång är både utdragen och svår. Dels på grund av myndigheternas kontroller, men också för att det är svårt att säkra den finansiering som bolåneutgivning kräver. 

Inte sällan handlar det om att locka större pensionsfonder. För att få med dessa på tåget krävs ofta en längre övertalningskampanj.

Det kräver uthållighet, både organisatorisk och finansiell. I februari 2018 investerade betaljätten Klarna 7 miljoner kronor i Borgo, kan Di Digital avslöja. Därmed har Klarna för första gången skaffat sig intressen inom bolånesegmentet.

Vad innebär det att Klarna investerat i er?

”Ingenting i nuläget, mer än att det är ett fantastiskt bolag”, säger Gustav Berggren.

Klarna bekräftar investeringen i Borgo och stänger samtidigt inte dörren för att själva gå in djupare i bolåneaffären, meddelar bolagets kommunikationschef Aoife Houlihan.

”Vi anser att konkurrensmässiga och attraktiva bolånealternativ är viktigt för svenska konsumenter, men också avgörande för ekonomin i stort. Vi valde att stötta Borgo för att ta ett sådant erbjudande till marknaden. Klarna avser inte att erbjuda bolån just nu, men möjligtvis i framtiden”, skriver hon i en kommentar till Di Digital.

I mars 2019 fyllde Borgo på kassan med ytterligare 5 Mkr från befintliga aktieägare. I samband med nyemissionen värderades bolaget till 105 Mkr.

”Det ska vara svårt att lyckas med det här, vilket är bra. Vi ska finansiera de här bolånen med kapital från pensionsfonder. Vi är glada och nöjda med det bygget som vi gjort med it, infrastruktur och möjlighet att kunna göra volymer. Nu går vi in i ett operationellt läge”, säger Gustav Berggren.

Under sitt första räkenskapsår, som var förlängt och löpte mellan oktober 2017 och december 2018, gjorde Borgo en förlust på 17,7 Mkr. Kostnaderna har gått till att förbereda den kommande lanseringen. 

Än så länge finns en stridskassa på runt 10 Mkr kvar, enligt bolagets årsredovisning.

”I dagsläget har vi inget behov av ytterligare finansiering”, säger Gustav Berggren.

Konkurrensen på bolånemarknaden har tätnat, främst bland uppstickarna. Avanza-backade Stabelo har tagit en del av bolånekakan med sin tremånadersränta på 1,29 procent.

Hypoteket, som delägs av Schibsted, är en annan aktör som är igång med utlåningen och vinner volymer med sitt erbjudande om 1,33 procents ränta.

Priset är viktigt för att locka kunder att byta från sitt nuvarande lån, som inte sällan finns hos en storbank, medger Gustav Berggren. Men det är inte bara priset som avgör, menar han. Däremot är Gustav Berggren förtegen om exakt vilka konkurrensfördelar Borgo ska locka sina kunder med.

”Vi måste naturligtvis vara billigare än etablerade storbanker, sedan tror vi inte att pris är allt på längre sikt.”

I våras meddelade Alma Bolån, en annan aktör som ville vara med och slåss om bolånekunderna, att man tvingas lägga ned sin verksamhet. Anledningen var att bolaget inte lyckades säkra finansiering för att kunna ge ut ett konkurrensmässigt erbjudande. 

Även Enkla, som våren 2018 gick ut med det aggressiva målet att erbjuda bolån för en ränta om 0,95 procent, har haft trubbel med att få till finansieringen av bolåneerbjudandet.

Men någon avmattning i intresse från finansiärerna har Gustav Berggren inte märkt av.

”Nej, det har vi inte märkt. Vi är väldigt nöjda med de dialoger vi har men det är precis lika svårt nu som det alltid varit att få tillgång till pensionsspararnas pengar och det ska det vara. Jag upplever att man är intresserade och väl insatta, att det här börjar sätta sig som ett alternativ bland investeringsslagen”, säger han

Läs mer: Bolånekrigets första offer: Uppstickaren ger upp 

Läs mer: Skilda världar för bolåneutmarna: ”Tog lång tid att få finansiering” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer