Annons

Ny brakförlust för låneplattformen: ”Det har inte lyft som vi önskat”

Toborrows före detta vd Lina Arnesson, som nyligen lämnade bolaget.
Toborrows före detta vd Lina Arnesson, som nyligen lämnade bolaget. Foto: TT
Den krisande och vd-lösa låneplattformen Toborrow fördubblade förlusterna till 18 miljoner kronor under 2018. Bolagets ordförande ger lugnande besked till långivarna – men medger att det inte finns några garantier.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi tror fortfarande att det går att få det hela att lyfta”, säger Mats Johansson, som är styrelseordförande för Toborrow och direktör inom Bonnier News.

Toborrow startades 2015 med affärsidén att hjälpa små och medelstora företag att ta in lån från privatpersoner. Låneförfarandet sker i form av ett slags omvänd auktion där användarna, numera både privatpersoner och företag, tävlar om att erbjuda lägst ränta.

Men trots att bolaget är inne på sitt femte verksamhetsår vägrar omsättningen att lyfta. Toborrows omsättning har tvärtom konsekvent pendlat kring en halv miljon kronor per år sedan starten.

Fjolårets omsättning uppgick till 541 000 kronor, i linje med trenden. Men förlusten efter finansiella poster var dubbelt så hög som under 2017. Den uppgick till hela 18,3 Mkr, enligt Toborrows årsredovisning.

Det finns inget som säger att bolaget ska gå i konkurs.

Av den framgår även att Toborrow ökat sina investeringar i marknadsföring och skrivit ner en uppskjuten skattefordran. Årets resultat på sista raden blev därmed illröda minus 27,1 Mkr.

Men problemen slutar inte där.

I oktober förra året hoppade medgrundaren Sofie Lundström av som vd för Toborrow och finanschefen Lina Arnesson tog över som tillförordnad vd. Sofie Lundström satt kvar i bolagets styrelse en tid, men lämnade i mars i år. 

I maj lämnade även Lina Arnesson vd-posten. Sedan dess har Toborrow letat efter en ny vd. 

Läs mer: Lånesajtens vd lämnar bolaget 

Hur leds Toborrow i dag?
”För det första var Lina Arnesson kvar i sin gamla roll som finanschef till slutet av juni. Men bolaget styrs av styrelsen och medarbetarna. Det fungerar under en övergångsperiod”, säger Toborrows styrelseordförande Mats Johansson. 

Han representerar Toborrows största ägare NFT Ventures, som bland annat backas av Bonnier som äger Dagens Industri. Mats Johansson är även ”exekutiv direktör” inom Bonnier News, med ansvar för olika projekt inom koncernen.

I maj kunde Di Digital rapportera att Toborrows värdering rasat med 40 procent när bolaget kvittat lån från storägarna, NFT Ventures och Marginalen AB. Efter en emission på 2 Mkr i februari i år uppgår deras gemensamma ägarandel till 94 procent, enligt årsredovisningen. 

Hur går det för Toborrow i dag?
”Det har inte lyft på intäktssidan som vi önskat, men vi tror fortfarande att vi kan få fart på verksamheten”, säger Mats Johansson.

Hur då?
”Det är ingenting jag kan kommentera såhär. Det är bättre att våra aktiviteter på marknaden får visa det.”

Hur slutar verksamhetsåret 2019?
”Resultatet för 2019 blir bättre än för 2018, det kan jag säga. Även omsättningen blir bättre.”

Hur ser kapitalbehovet ut?
”Verksamheten går med underskott, så den behöver finansieras med hjälp av emissioner. Vi har redan gjort två emissioner under året. När nästa blir av är en fråga vi hanterar på våra stämmor.”

Vad händer med alla ofärdiga återbetalningar till långivarna om Toborrow går i konkurs?
”Det är en hypotetisk fråga. Bolagets avsikt är att driva verksamheten vidare. Det finns inget som säger att bolaget ska gå i konkurs.”

Men banker har till exempel en statlig insättningsgaranti. Kan Toborrows långivare känna sig trygga i att utbetalningarna fortsätter även om plattformen går omkull?
”Det är en begränsad insats som skulle hanteras. Bolaget har ju två stora ägare, Marginalen och NFT Ventures.”

Men hur kan man lita på det som småsparare?
”Därför att vi visat att vi är redo att stötta verksamheten.”

Men det finns inga formella garantier, såsom bankernas insättningsgaranti?
”Nej, inte på det sättet. Det här är ju en annan typ av verksamhet”, säger Mats Johansson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer