Hoppa till innehållet

Ny jätterunda i svenska nätläkaren – värderas till 17 miljarder

Nätläkaren Kry tar in 2,65 miljarder kronor i nytt kapital, från en rad internationella investerare, för att växa i Europa. På bara ett år har bolagets värdering därmed fördubblats – till ungefär 17 miljarder kronor. ”Det här visar tydligt att marknaden ser att vi leder utvecklingen”, kommenterar vd:n Johannes Schildt.

Krys vd och medgrundare Johannes Schildt.
Krys vd och medgrundare Johannes Schildt.Foto: Gustaf Månsson (Di) / Amir Nabizadeh/TT

Sedan starten 2014 har den digitala vårdgivaren Kry vuxit i raketfart. Coronapandemin innebar en hög belastning på den fysiska vården, vilket gjorde att Kry mer än fördubblade sina besök till runt 1 miljon i Sverige under fjolåret.

Men det är snarare den internationella verksamheten som står i fokus. I Frankrike och Storbritannien är bolaget verksamt under varumärket Livi, ett par potentiella jättemarknader, och man etablerade sig nyligen även i Tyskland. 

Vd:n och medgrundaren Johannes Schildt har tidigare uppgett för Di att Kry ligger minst två och ett halvt år före sina konkurrenter på marknaden. Nu tar bolaget in 262 miljoner euro, motsvarande 2,65 miljarder kronor, i nytt kapital för att finansiera en expansion till ännu fler länder i Europa.

”Det här visar tydligt att marknaden ser att vi leder utvecklingen genom att sätta patientens behov i fokus och kombinera medicinsk expertis med teknologi och innovation. Som en samarbetspartner till både den offentliga vården och vårdpersonal runt om i Europa ska vi nu fortsätta erbjuda både digitala lösningar och tillgänglig god vård”, säger Johannes Schildt i en skriftlig kommentar till Di.

Pengarna ska investeras i teknikplattformen och bolagets egen fysiska vård, till exempel har man börjat öppna vårdcentraler i Sverige, samt möjliggöra nyanställningar och förvärv. Kapitalanskaffningen har pågått sedan början av 2021 och processen har letts av storbankerna J.P. Morgan och Goldman Sachs som rådgivare.

Utöver de existerande investerarna kommer nu den kanadensiska pensionsförvaltaren CPP Investments och den amerikanska finansjätten Fidelity in som nya storägare i Kry. Största ägare i Kry före nyemissionen var brittiska Index Ventures med 20 procent, svenska Creandum med 16 procent och kanadensiska Ontario Teachers Pension Plan med 11 procent. Spotifys grundare Daniel Ek har därutöver kontrollerat drygt 2 procent.

Enligt egen utsago uppgår Krys värdering till över 2 miljarder dollar, motsvarande knappt 17 miljarder kronor, i den färska transaktionen. Det är en nästan dubbelt så hög värdering som vid nätläkarens senaste kapitalanskaffning i början av fjolåret, då den uppgick till 9 miljarder kronor, och innebär även att Kry nu blir Sveriges nästa så kallade ”enhörningsbolag”.

I en intervju med Di i slutet av 2020 öppnade Johannes Schildt för att börsnotera Kry i framtiden, kanske utanför Sverige, utan att precisera tidsramen ytterligare. Han sade sig samtidigt vara ointresserad av att sälja bolaget. Men extern finansiering från riskkapitalet är än så länge ett måste, enligt Krys senast tillgängliga bokslut från 2019 uppgick förlusten på sista raden till 349 Mkr.

Läs mer: Kry störst i Europa – vd:n talar ut om kritiken: ”Finns en rädsla för förändring” 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera