Hoppa till innehållet

Ny jätterunda i svenska nätläkaren – värderas till 17 miljarder

Nätläkaren Kry tar in 2,65 miljarder kronor i nytt kapital, från en rad internationella investerare, för att växa i Europa. På bara ett år har bolagets värdering därmed fördubblats – till ungefär 17 miljarder kronor. ”Det här visar tydligt att marknaden ser att vi leder utvecklingen”, kommenterar vd:n Johannes Schildt.

Krys vd och medgrundare Johannes Schildt.
Krys vd och medgrundare Johannes Schildt.Foto: Gustaf Månsson (Di) / Amir Nabizadeh/TT

Sedan starten 2014 har den digitala vårdgivaren Kry vuxit i raketfart. Coronapandemin innebar en hög belastning på den fysiska vården, vilket gjorde att Kry mer än fördubblade sina besök till runt 1 miljon i Sverige under fjolåret.

Men det är snarare den internationella verksamheten som står i fokus. I Frankrike och Storbritannien är bolaget verksamt under varumärket Livi, ett par potentiella jättemarknader, och man etablerade sig nyligen även i Tyskland. 

Vd:n och medgrundaren Johannes Schildt har tidigare uppgett för Di att Kry ligger minst två och ett halvt år före sina konkurrenter på marknaden. Nu tar bolaget in 262 miljoner euro, motsvarande 2,65 miljarder kronor, i nytt kapital för att finansiera en expansion till ännu fler länder i Europa.

”Det här visar tydligt att marknaden ser att vi leder utvecklingen genom att sätta patientens behov i fokus och kombinera medicinsk expertis med teknologi och innovation. Som en samarbetspartner till både den offentliga vården och vårdpersonal runt om i Europa ska vi nu fortsätta erbjuda både digitala lösningar och tillgänglig god vård”, säger Johannes Schildt i en skriftlig kommentar till Di.

Pengarna ska investeras i teknikplattformen och bolagets egen fysiska vård, till exempel har man börjat öppna vårdcentraler i Sverige, samt möjliggöra nyanställningar och förvärv. Kapitalanskaffningen har pågått sedan början av 2021 och processen har letts av storbankerna J.P. Morgan och Goldman Sachs som rådgivare.

Utöver de existerande investerarna kommer nu den kanadensiska pensionsförvaltaren CPP Investments och den amerikanska finansjätten Fidelity in som nya storägare i Kry. Största ägare i Kry före nyemissionen var brittiska Index Ventures med 20 procent, svenska Creandum med 16 procent och kanadensiska Ontario Teachers Pension Plan med 11 procent. Spotifys grundare Daniel Ek har därutöver kontrollerat drygt 2 procent.

Enligt egen utsago uppgår Krys värdering till över 2 miljarder dollar, motsvarande knappt 17 miljarder kronor, i den färska transaktionen. Det är en nästan dubbelt så hög värdering som vid nätläkarens senaste kapitalanskaffning i början av fjolåret, då den uppgick till 9 miljarder kronor, och innebär även att Kry nu blir Sveriges nästa så kallade ”enhörningsbolag”.

I en intervju med Di i slutet av 2020 öppnade Johannes Schildt för att börsnotera Kry i framtiden, kanske utanför Sverige, utan att precisera tidsramen ytterligare. Han sade sig samtidigt vara ointresserad av att sälja bolaget. Men extern finansiering från riskkapitalet är än så länge ett måste, enligt Krys senast tillgängliga bokslut från 2019 uppgick förlusten på sista raden till 349 Mkr.

Läs mer: Kry störst i Europa – vd:n talar ut om kritiken: ”Finns en rädsla för förändring” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera