Annons

Ny konkurs på Tessin – investerarna i ovisshet

Jonas Björkman är vd och medgrundare på Tessin.
Jonas Björkman är vd och medgrundare på Tessin. Foto: Pressbild
Låneplattformen Tessin har drabbats av ännu en konkurs efter att marknaden för bostadsrätter försämrats. Nu står över 24 miljoner kronor av småsparares pengar på spel. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2018 drabbades Tessin av sin första stora smäll när fastighetsutvecklaren Axxonen Properties gick i konkurs. Bolaget hade tagit in 20 miljoner kronor i lån genom förmedlingsplattformen och utfärdat preferensaktier värda ytterligare 50 Mkr. Det är fortfarande osäkert om investerarna kommer att få tillbaka några pengar, eftersom konkursprocessen fortfarande pågår.

Läs mer: Lyxfiaskot första smällen för Tessins investerare 

Nu har Tessins sparare drabbats av ännu ett tungt bakslag. I fredags, den 17 januari, ansökte Albert Hansson Finans och Fastigheter om konkurs. 

Till saken hör att det i regel är förenat med en minimuminsats på minst 50 000 kronor när man lånar ut pengar till ett fastighetsprojekt via Tessin. När ett projekt väl går snett kan det således slå relativt hårt mot de drabbade investerarna.

Bolaget tog i februari 2017 in 18,2 Mkr på Tessin, genom utfärdande av preferensaktier, till ett projekt som marknadsfördes som "Premiumbostäder i Storstockholm". 

Dessförinnan hade bolaget i november 2016 lånat 6,3 Mkr genom Tessin till ett projekt som kallades "Topprenoverade lägenheter i hjärtat av Båstad". 

Enligt uppgifter till Di Digital lyckades Tessin inte nå vd:n Peter Sundlöf och medgrundaren Jan-Olof Hansson efter konkursen för att få klarhet i situationen. 

Samma knapphändiga information gavs till investerarna i ett kort mejl. 

”Det absolut viktigaste för oss är att investerarna får information så fort som möjligt när någonting händer. Då är det givetvis bättre att vi kommer ut med information och sedan söker företrädarna för ytterligare detaljer. I slutänden är det deras ansvar att informera investerarna”, säger Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin.

Först vid 16-tiden på måndagen fick investerarna ta del av mer information från Albert Hansson Fastigheter och Finans.

”För att kunna återbetala lånen var det nödvändigt för bolaget att avyttra de färdigställda bostadsrätterna från projektet i Båstad, vilket vi ej lyckats med på grund av den kraftigt försämrade marknaden för bostadsrätter”, skriver bolaget.

Albert Hansson Fastigheter och Finans utlovade en förväntad årsavkastning på 11 procent för preferensaktierna. Den ursprungliga tidsplanen var att lösa in dessa och betala tillbaka beloppet på 18,2 Mkr till investerarna senast den 1 april 2019.

Vad gäller lånet på 6,3 Mkr var ursprungsplanen att återbetalning skulle ske i tre omgångar: den 31 december 2017, 30 juni 2018 och 31 december 2018, jämte en årsränta på 10 procent.

Vad händer nu?

”En extern agent kommer att träda in och företräda investerarna när det kommer till lånedelen, där det också finns en fastighetspant i grunden som säkerhet. Vad gäller preferensaktierna kommer tingsrätten att utse en konkursförvaltare som tar vidare processen”, säger Jonas Björkman. 

Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka har Tessin slutat att erbjuda preferensaktier på sin plattform. Det är en mer riskfylld investeringsform, då det ofta saknas en säkerhet i grunden. I dag finansieras i stället alla nya projekt via renodlade låneinstrument, där det i regel finns en pantsatt fastighet som borgen. 

Tessins vd Jonas Björkman har tidigare poängterat att plattformen inte tar något finansiellt eller informationsmässigt ansvar när bolag eller projekt går i stöpet. I stället hanteras sådana processer av en extern agent, det nederländska bolaget Intertrust Group.

Vem betalar för den externa agentens tjänster?

”Det är fastighetsbolaget”, säger Jonas Björkman.

Vad har då agenten för ekonomiska incitament att gå till botten med ärendet? De kan ju inte med säkerhet veta att de kommer att få betalt från fastighetsbolaget. 

”Agenten har ett uppdrag att hålla säkerheten. Det är löpande och betalningen sker när själva rundan först genomförs. Sedan är det upp till investerarna att fatta beslut om hur långt man vill driva processen, och ersättningen till agenten är i så fall reglerad i skuldebrevet”, säger Jonas Björkman.

Kameo är en annan svensk låneplattform för fastigheter. De har valt en annan väg genom att söka tillstånd av Finansinspektionen om att få hantera betalningar, all juridisk dokumentation och sköta problemen om låntagaren får betalningsproblem. Tessin har istället valt att överlåta den arbetsprocessen till Intertrust. 

Vad gör ni internt på Tessin i det här läget?

”Det som har hänt är så klart jättetråkigt. Men vi kan inte göra så mycket mer just nu, då vi inte har någon ytterligare insyn i bolaget. Eftersom vi inte fick någon information från bolaget på förhand försöker vi få det nu. Det här är dock en process som ska drivas direkt mellan parterna”, säger Jonas Björkman.

Varningsklockorna har ringt länge kring Albert Hansson Finans och Fastigheter. Revisorn PWC har anmärkt på brister i bolagets interna kontroll både under 2017 och 2018, varpå de anmärkningsvärt nog entledigades från sitt uppdrag av bolaget i november i fjol.

Det har bland annat handlat om eftersläpningar i bokföringen, vilket inneburit att företrädarna senare behövt reda ut oklarheter. Under perioden har bolaget också varit sena med att betala skatter, sociala avgifter och moms vid flera tillfällen.

Bolaget har haft högtflygande planer. Enligt en tidigare prognos från Albert Hansson Finans och Fastigheter skulle bolaget göra ett ebit-resultat på 20 Mkr under 2018.

Läs mer: Pressen ökar på Tessin – ännu fler miljoner står på spel 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer