Annons

Ny miljardfond investerar i Norden – här är de svenska finansiärerna

Niklas Zennström och Louise Fritjofsson.
Niklas Zennström och Louise Fritjofsson. Foto: TT och press.
Riskkapitalbolaget Byfounders lanserar en ny fond på 1 miljard kronor för att tidigt investera i nordiska och baltiska startupbolag. Bland finansiärerna finns Skype-grundaren Niklas Zennström och serieentreprenören Louise Fritjofsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det danska riskkapitalbolaget Byfounders ska med hjälp av sin nya fond investera i nordiska och baltiska startups i tidigt skede. Med veteraner från bland annat Skype har man nu stängt en ny fond på motsvarande drygt 1 miljard kronor.

”Många tech-ekosystem jämför sig med Silicon Valley men Norden har verkligen visat att man fostrar unicorns och bolag med stark tillväxt, inte minst genom flera exits på flera miljarder dollar”, säger Tommy Andersen, partner på Byfounders.

Bakom fonden står ett femtiotal medgrundare av framgångsrika bolag som Skype, Zendesk, Tradeshift, Unity och vinnätverket Vivino. 

Flera svenskar har gått in med privat kapital i fonden, bland annat Atomicos grundare Niklas Zennström och träningsappen Vints tidigare vd Louise Fritjofsson. Hon driver numera strartupbolaget Bla Bla Foods i USA.

Tanken är att Byfounders ska investera i startups i sådd- och A-rundor och att bolagen sedan ska kunna dra nytta av deras nätverk av erfarna bolagsbyggare. 

”Regionen kan och kommer konkurrera med vilken annan plats på jorden som helst när det kommer till att fostra och bygga bolag, jag tror att möjligheterna till stora affärer bara kommer växa över tid”, säger Tommy Andersen.

Läs mer: ”Vinets Spotify” krattar för lansering i Sverige

ByFounders grundare Tommy Andersen (t.v.) och Eric Lagier (t.h.).
ByFounders grundare Tommy Andersen (t.v.) och Eric Lagier (t.h.).

Byfounders ska fungera som en brygga mellan Norden, Baltikum och Silicon Valley, där riskkapitalbolaget också har kontor.

”Byfounders grundades på tanken att bolagsgrundare kan bli utmärkta investerare. Att ha stått i entreprenörsskorna gör stor skillnad när man ska hjälpa startups. Byfounders vet vad som krävs för att lyckas och kan därför se stor potential där den finns i ett tidigt skede”, säger partnern Eric Lagier.

Största investerare i Byfounders miljardfond är statliga danska tillväxtfonden Vækstfonden. Dessutom finns aktörer som Isomer Capital, Draper Esprit och Danske Bank med bland ägarna. 

För tillfället har Byfounders 11 bolag i portföljen, däribland flera danska bolag. Planen är att göra ett 30-tal nya investeringar under de närmsta tre åren. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer