Annons

Ny miljardfond satsar på Sverige: ”Spotify och Klarna bådar för fler succéer”

Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner på Balderton Capital som har rest en ny fond för att investera i europeiska techbolag i ett tidigt skede.
Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner på Balderton Capital som har rest en ny fond för att investera i europeiska techbolag i ett tidigt skede. Foto: Press
Brittiska riskkapitalbolaget Balderton, som investerat i ett dussin svenska startups, plockar in närmare 4 miljarder kronor i en rekordstor fond. ”Vi vill investera i entreprenörerna som lämnat bolag som Klarna och Spotify”, säger Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner på Balderton Capital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Voi, Lifesum, Kobalt Music, Furhat Robotics och Rebtel. Av Baldertons drygt hundra investeringar har ett dussin skett i svenska startupbolag. Och fler ska det bli. 

Nu aviserar nämligen det brittiska riskkapitalbolaget att man tagit in 3,85 miljarder kronor, eller 400 miljoner dollar, i sin senaste fond. Det rör sig om Baldertons största fond hittills. Pengarna ska användas till tidiga investeringar i techbolag.

”Vi ser Stockholm som en av Europas tre viktigaste städer för techinvesteringar, ihop med London och Paris”, säger Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner på Balderton. 

Han är dansk, har jobbat på Balderton i London i fyra år, men även bott i Silicon Valley i tio år. Just nu är han bland annat portföljansvarig på svenska elscooterbolaget Voi, som nyligen tog in 824 miljoner kronor i en jätterunda från investerare som Vostok New Ventures och Balderton.

Läs mer: Voi bekräftar jätterunda – utesluter inte förvärv 

Lars Fjeldsoe-Nielsen beskriver Sverige som en plats där många erfarna entreprenörer just nu lämnar etablerade startupbolag för att starta nya.

”Succébolag som Klarna och Spotify genererar många nya möjligheter då erfarna entreprenörer går vidare och startar eget”, säger han.

Ett annat exempel han nämner är Baldertons portföljbolag Recorded Future som grundades av Chalmers-doktoranden Christopher Ahlberg, från Kungälv norr om Göteborg, och Staffan Truvé.

Cybersäkerhetsbolaget värderades nyligen till 7,4 miljarder kronor sedan det amerikanska riskkapitalbolaget Insight Venture Partners i maj köpt en majoritet av bolaget. Affären var en av årets största transaktioner inom säkerhetsprogrammjukvara samt den största någonsin inom hotintelligens. 

Balderton passade då på att sälja alla sina aktier i bolaget. Men det innebär knappast att Balderton slutar höra av sig till grundaren och kretsen kring bolaget. 

”Det kommer säkert uppstå nya bolag här”, säger Lars Fjeldsoe-Nielsen.

Läs mer: Recorded Future i storaffär – värderas till 7 miljarder 

Balderton beskriver sig själva som Europas största investerare i så kallade ”a-rundor”, det vill säga de första finansieringsrundorna som sköts av riskkapitalbolag. De kommer efter de ”sådd-rundor” i vilka grundare tar in kapital från familj, vänner och privata investerare.

”Vi investerar ofta 7-12 miljoner dollar i första led. Sedan kan vi följdinvestera i kommande rundor”, säger Lars Fjeldsoe-Nielsen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer