Annons

Ny miljardfond ska satsa på AI-bolag

Anders H. Lier, partner på det norska riskkapitalbolaget Nordic Impact, är en av de fem männen bakom den nya AI-fonden Norwegian.ai.
Anders H. Lier, partner på det norska riskkapitalbolaget Nordic Impact, är en av de fem männen bakom den nya AI-fonden Norwegian.ai.
En grupp norrmän hoppas ta in en miljard kronor för investeringar i AI-bolag i Norden. Grundarna har redan säkrat upp 100 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En grupp norska entreprenörer och investerare vill ta in en miljard kronor till nystartade fonden Norwegian.ai. Fonden ska investera i startupbolag inom AI (artificiell intelligens) i Norge och övriga Norden. Det skriver norska branschtidningen Shifter.

Vi är en oljeproducerande nation som måste komma bort från olja

”Vi ser AI som syre för samhället. Vi är en oljeproducerande nation som måste komma bort från olja. Den tekniska utvecklingen är snabb, och är ett hot mot jobben. Det kommer även att skapas arbetstillfällen för dem som förstår tekniken, och det är jobb vi vill ha i Norge”, Anders H. Lier, partner på det norska riskkapitalbolaget Nordic Impact och en av de fem männen bakom den nya AI-fonden till Shifter.

Läs mer: Så ska Malmös Mapillary träna upp självkörande bilar

Han har fått med sig investeraren och entreprenören Tharald Nustad, Edvard Engesæth, som grundat preventivmedel-appen Nurx, investeraren Kristoffer Röil samt Alexander Hagerup, som tidigare sålt ett it-bolag 80 miljoner norska kronor.

Ambitionen är att ta in en miljard kronor till Norwegian.ai.

”Vi går ut med ambitionen att ta in en miljard. Vi har själva säkrat 100 miljoner norska kronor, och mer kapital är på väg in. Vi kände att vi, tillsammans med vårt internationella nätverk, var i ett bra läge att göra något större”, säger Kristoffer Röil.

Anders H. Lier tror Norge är för litet för att en sådan fond.  

”Vi kan inte bara rulla ut en miljard i Norge. Det finns inte tillräckligt för att investera i, men i Skandinavien gör det det, säger han.

Läs mer: Deras AI-tjänst ska underlätta livet för pendlare

Han menar att det fortfarande finns utrymme för mer investeringar i AI i Europa.

”England är det land som har investerat mest i AI. De har investerat 771 miljoner pund i AI, medan Norden som helhet investerat cirka 100 miljoner pund, och pengarna har främst gått till Finland och Sverige”, säger Anders H. Lier.

Målet är att minst hälften av pengarna kommer från Norge och resten från utlandet.

”Vi vill göra mer än att bygga företag, vi vill bygga ett ekosystem som också har kompetenta investerare”, säger Anders H. Lier.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer