Annons

Ny noteringsflopp för Softbank – fintechbolags värdering slaktas

Foto: Jeenah Moon
Det kinesiska fintechbolaget One Connect listades i New York på fredagen efter ännu en stökig noteringsprocess för bolag som backas upp av det japanska teknikinvestmentbolaget Softbank. One Connects värdering är nu hälften jämfört med när den Softbankförvaltade så kallade Visionsfonden gick in med 100 miljoner dollar förra året.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Wework, Uber, Slack och nu också One Connect. Det kinesiska fintechbolaget ansluter sig till en föga smickrande skara bolag som stått för mer eller mindre kaotiska noteringsprocesser som antingen kollapsat eller sedermera lett till en svag kursutveckling.

Den här gången kapades värderingen redan innan noteringen. Investmentbankirer som anlitats för att hitta köpare till aktierna i One Connect möttes med kalla händer från investerare vilket ledde till att värderingen fick sänkas kraftigt och bolagsvärdet vid noteringen blev ungefär 3,7 miljarder dollar och kursen stängde på noll efter första handelsdagen.

Softbank har även flera andra misslyckade kinesiska satsningar på registret, bland annat nätförsäkringsbolaget Zhong An, vars börsresa sedan noteringen 2017 renderat i en kurshalvering. Här har Softbank plöjt in 550 miljoner dollar. 

Även bolag som för närvarande inte är börsnoterade har haft problem med kapitalanskaffningen under året medan Softbanks investeringsstrategi - som i mångt och mycket undviker genomlysning (”due diligence”) av bolag och i stället utgår från grundaren Masayoshi Sons magkänsla och uppfattning om grundare och personer i ledande befattningar - kritiserats allt oftare. 

Något som är gemensamt för samtliga de ovan nämnda bolagen är hög risk och frånvaro av vinst. Softbank har blivit en röd flagga, enligt vad en källa involverad i One Connects IPO uppgett för Reuters.

”Förhållningssättet mot Softbank-bolag är en signal för att marknaden har nått sin högsta punkt”, sade källan.

Läs mer: Softbanks investerare rasar mot nya Vision Fund

( Di Digital / Direkt )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer