Annons

Byggbranschen sämst på digitaliseringen

Byggbranschen hamnar på efterkälken digitalt.
Byggbranschen hamnar på efterkälken digitalt. Foto: Kallestad, Gorm
Svenska bolag använder digitalisering för att effektivisera verksamheten, men få använder tekniken för att utveckla affärerna. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket som dessutom pekar ut branscherna som är bäst och sämst på att utnyttja digitaliseringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Små byggföretag är sämst på digital utveckling. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket där myndigheten frågat nästan 10 000 företag om deras digitalisering.

Främst använder svenska bolag digitaliseringen för att effektivisera sin verksamhet, men den stora potential som finns i tekniken sett till att utveckla affärerna är relativt oanvänd. Mer än 60 procent av företagen använder IT för administration. Bara 14 procent använder digitala lösningar till affärsutveckling.

Enligt Tillväxtverket och OECD innebär en bristande digitalisering att konkurrensmöjligheterna blir sämre och att bolag riskerar att hamna på efterkälken.

”Den låga siffran visar att företag riskerar att missa affärsmöjligheter. För att lyckas framöver gäller det att göra digitalisering till en integrerad del i verksamheten och skapa nya affärer”, säger Christina Henryson, chef för avdelning Kunskapsutveckling på Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Bäst i klassen är, föga förvånande, IT, utbildnings- och kommunikationsbolag. Byggbranschen och transportsektorn hamnar längst ned i listan. Även vård och omsorg hamnar på efterkälken digitalt.

Dessutom visar undersökningen att mindre företag också i lägre utsträckning är digitaliserade jämfört med större bolag och att tjänstesektorn är mer digital än industrisektorn. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer