Annons

Ny rapport: mord och över 3000 sexuella övergrepp i Uberbilar

Ubers vd Dara Khosrowshahi.
Ubers vd Dara Khosrowshahi. Foto: TT
Ubers nya rapport vittnar om över 3000 sexuella övergrepp – och flera mord – under bolagets resor 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För första gången någonsin släpper taxiappen Uber en säkerhetsrapport över alla körningar i USA under 2018 och delar av 2017. Enligt rapporten har 3,1 miljoner Uber-turer åkts – varje dag. Totalt genomfördes 1,3 miljarder körningar i USA i fjol. 

Rapporten vittnar också om att 3045 anmälningar om sexuella övergrepp kommit in under 2018. 235 av dessa övergrepp ska ha varit våldtäkter, och 280 anmälningar ska ha varit försök till våldtäkt. Förövaren ska i lika många fall ha varit kund som förare. 

Antal anmälningar under 2017 och 2018 i USA innebär enligt Uber att 99,9 procent av resorna skedde utan någon incident. 

Men rapporten vittnar inte bara om sexuella övergrepp. Nio personer ska ha blivit mördade i samband med en Uber-resa, och 58 olyckor med dödlig utgång ska ha skett. 

På Twitter delar Ubers vd Dara Khosrowshahi med sig av sina tankar. 

”Jag tror att många människor överraskas över hur sällsynta de här händelserna är; andra kommer förståeligt nog tycka att de fortfarande är för vanliga”, skriver han. 

Länk till twitter

Tidigare i veckan blev det känt att 19 kvinnor stämmer Uber-konkurrenten Lyft för att ha inte ha gjort tillräckligt för att förhindra sexuella övergrepp från appens förare. 

Läs mer: 103 Uberförare anmälda för sexbrott 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer