Annons

Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten

Rebecca Filis har granskat delningsekonomin för Skatteverkets räkning. Foto: TT/Skatteverket
Rebecca Filis har granskat delningsekonomin för Skatteverkets räkning. Foto: TT/Skatteverket
Åtta av tio granskade skattepliktiga Airbnb-uthyrare betalar för lite eller inget i skatt, visar en ny rapport från Skatteverket. Det handlar om fusk, menar utredaren Rebecca Filis.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under hösten kunde Di Digital avslöja att Skatteverket hårdgranskar svenskar som hyr ut sina lägenheter via hyressajten Airbnb. Nu presenteras resultatet av de extra kontrollerna.

Läs mer: Här är Airbnb-uthyrarnas skattenota 

Under 2016 granskades 250 objekt. I 150 fall hade de extra hyresinkomsterna redovisats på ett felaktigt sätt eller inte alls. Av de personer som dragit in mer än det skattefria beloppet på 50 000 kronor via Airbnb hade endast en femtedel redovisat inkomsterna från uthyrningen. Det visar en rapport från Skatteverket som Di Digital tagit del av.

”I vissa fall kan det handla om att man tycker att reglerna är krångliga. Men i och med att det är en så stor andel fel tror vi att många tagit en chans och hoppats att vi inte ska upptäcka felen. I de fallen handlar det mer om rent fusk”, säger säger Skatteverkets utredare Rebecca Filis till Di Digital.

Totalt handlade det om 8,1 miljoner kronor i intäkter som inte redovisats av den granskade gruppen. De granskade personerna hade oredovisade inkomster från uthyrning på allt från några hundralappar till över 300 000 kronor.

Läs mer: Skatteverket jagar Airbnb-värdar 

Resultaten från granskningen av Airbnb gör att Skatteverket nu utökar kontrollen av personer som hyr ut sina bostäder till olika personer under kortare perioder. Bland annat kommer man att öka kontrollerna till att omfatta ännu fler uthyrningssajter, bland annat flera av Airbnbs svenska konkurrenter, enligt Rebecca Filis. 

Man vill även samarbeta med sajterna för att sprida kunskap om skattereglerna. 

”Vi har en aktiv dialog med flera av plattformarna i delningsekonomin, men vi behöver fördjupa samarbetet ytterligare. Förra året lade vi fram förslaget att regeringen ska införa ett krav på plattformarna att dela information med oss. Det är ett förslag som är uppe till diskussion i många länder”, säger Rebecca Filis.

Nästa vecka presenterar regeringens särskilda utredare Karin Bradley  en utredning av den nya delningsekonomin. Målet har bland annat varit att analysera olika användares roller samt om det finns behov av lagändringar för att reglera den nya ekonomin.

Debatt: ”Inför ett skatteavdrag för delningsekonomin” 

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer