Annons

Ny rapport varnar: Moment 22 för kvinnliga entreprenörer

Elin Helander, Emma Heikensten och Evelina Bonnier har tagit fram rapporten.
Elin Helander, Emma Heikensten och Evelina Bonnier har tagit fram rapporten. Foto: Johannes Helje.
Kvinnliga bolagsgrundare hamnar i en ond cirkel – där normer håller investerarna borta. Det slår den ideella organisationen Ownershift fast i en ny rapport. ”Vi behöver uppdatera bilden över vem som kan vara en framgångsrik entreprenör”, säger nationalekonomen Emma Heikensten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Män sitter på fler vd-poster än kvinnor, startar fler företag än kvinnor och har större inflytande över riskkapitalet än kvinnor. 

I ljuset av ett ojämställt näringsliv startades tankesmedjan och den ideella organisationen Ownershift under 2018. 

Deras målsättning är att öka det kvinnliga ägandet – av alltifrån bolag till mark och skog. Nu släpper de sin andra rapport om hur ägandet ser ut i Sverige, och varför det ser ut som det gör. 

Mönstret går igen även i startupsektorn enligt Emma Heikensten, forskningschef på Ownershift och strategisk analytiker på SEB, och en av rapportens tre författare. 

”I dag pågår det en intensiv diskussion om hur vi människor kan hjälpa oss själva att fatta kloka beslut trots att vi har hjärnor fulla av omedvetna kopplingar som gör att vi väljer på ett visst sätt, 'implicit biases' som det kallas på forskningsspråk. Jag upplever att denna diskussion om moderna urvalsprocesser inte helt nått riskkapitalbranschen”, säger hon.

Emmas Heikenstens bild bekräftas av Di Digitals årliga genomgång av riskkapitalet i Sverige. De senaste siffrorna, baserade på nyemissioner under 2018, kunde slå fast att kvinnliga grundarteam enbart tog emot 1 procent av riskkapitalet i den svenska techsektorn. 

Läs mer: Få kvinnor i teknikstyrelser – därför är startupbolagen sämre än börsen 

Ownershift uppmärksammar också i sin rapport att färre kvinnor startar bolag än män, vilket kan bidra till problemet. Av Sveriges 369 000 företagare är 30 procent kvinnor.  

”Inom riskkapitalbranschen tror jag verkligen att mycket kan göras, både så att fler söker sig till den och så att investerare kan basera sina beslut på kunskap och inte normer eller stereotyper”, säger Emma Heikensten och ger ett exempel: 

”Några tidigare forskningskolleger till mig som är aktiva vid Harvard genomförde ett experiment som visade att manliga investerare föredrar att lyssna på pitchar från attraktiva män, jämfört med kvinnor samt mindre attraktiva män.”

Hon lyfter också upp att det finns studier som visar att fler kvinnliga investerare leder till att fler kvinnor får ta del investeringarna.

Ownershift beskriver läget för kvinnliga entreprenörer som något av ett ”moment 22”, en ond cirkel utan en självklar lösning. 

”När kvinnor tvingas visa att de har ett högt självförtroende får man en negativ motreaktion, ett slags straff för att man tar plats. Om kvinnan inte visar något självförtroende tror folk istället att du inte har tillräcklig kompetens.”

Fenomenet bekräftas bland annat i en svensk forskningsstudie från 2017, som slog fast att statliga riskkapitalister bedömde kvinnor och män olika. 

”Om en kvinna som körde en dyr bil sades det, att om hon får pengar så slösar hon säkert bort dem. En man som körde en dyr bil var istället en solid person som vet hur man tjänar pengar”, sade forskaren Malin Malmström till Di Digital då i samband med en intervju.  

Med den nya rapporten hoppas Ownershift att få igång en diskussion, bland både privatpersoner och beslutsbefattare, om lämpliga lösningar.

 ”Vi behöver uppdatera bilden över vem som kan vara en framgångsrik entreprenör”, säger Emmas Heikensten. 

Läs mer: Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer