Hoppa till innehållet

Ny rapport varnar: Moment 22 för kvinnliga entreprenörer

Kvinnliga bolagsgrundare hamnar i en ond cirkel – där normer håller investerarna borta. Det slår den ideella organisationen Ownershift fast i en ny rapport. ”Vi behöver uppdatera bilden över vem som kan vara en framgångsrik entreprenör”, säger nationalekonomen Emma Heikensten.

Elin Helander, Emma Heikensten och Evelina Bonnier har tagit fram rapporten.
Elin Helander, Emma Heikensten och Evelina Bonnier har tagit fram rapporten.Foto: Johannes Helje.

Män sitter på fler vd-poster än kvinnor, startar fler företag än kvinnor och har större inflytande över riskkapitalet än kvinnor. 

I ljuset av ett ojämställt näringsliv startades tankesmedjan och den ideella organisationen Ownershift under 2018. 

Deras målsättning är att öka det kvinnliga ägandet – av alltifrån bolag till mark och skog. Nu släpper de sin andra rapport om hur ägandet ser ut i Sverige, och varför det ser ut som det gör. 

Mönstret går igen även i startupsektorn enligt Emma Heikensten, forskningschef på Ownershift och strategisk analytiker på SEB, och en av rapportens tre författare. 

”I dag pågår det en intensiv diskussion om hur vi människor kan hjälpa oss själva att fatta kloka beslut trots att vi har hjärnor fulla av omedvetna kopplingar som gör att vi väljer på ett visst sätt, 'implicit biases' som det kallas på forskningsspråk. Jag upplever att denna diskussion om moderna urvalsprocesser inte helt nått riskkapitalbranschen”, säger hon.

Emmas Heikenstens bild bekräftas av Di Digitals årliga genomgång av riskkapitalet i Sverige. De senaste siffrorna, baserade på nyemissioner under 2018, kunde slå fast att kvinnliga grundarteam enbart tog emot 1 procent av riskkapitalet i den svenska techsektorn. 

Läs mer: Få kvinnor i teknikstyrelser – därför är startupbolagen sämre än börsen 

Ownershift uppmärksammar också i sin rapport att färre kvinnor startar bolag än män, vilket kan bidra till problemet. Av Sveriges 369 000 företagare är 30 procent kvinnor.  

”Inom riskkapitalbranschen tror jag verkligen att mycket kan göras, både så att fler söker sig till den och så att investerare kan basera sina beslut på kunskap och inte normer eller stereotyper”, säger Emma Heikensten och ger ett exempel: 

”Några tidigare forskningskolleger till mig som är aktiva vid Harvard genomförde ett experiment som visade att manliga investerare föredrar att lyssna på pitchar från attraktiva män, jämfört med kvinnor samt mindre attraktiva män.”

Hon lyfter också upp att det finns studier som visar att fler kvinnliga investerare leder till att fler kvinnor får ta del investeringarna.

Ownershift beskriver läget för kvinnliga entreprenörer som något av ett ”moment 22”, en ond cirkel utan en självklar lösning. 

”När kvinnor tvingas visa att de har ett högt självförtroende får man en negativ motreaktion, ett slags straff för att man tar plats. Om kvinnan inte visar något självförtroende tror folk istället att du inte har tillräcklig kompetens.”

Fenomenet bekräftas bland annat i en svensk forskningsstudie från 2017, som slog fast att statliga riskkapitalister bedömde kvinnor och män olika. 

”Om en kvinna som körde en dyr bil sades det, att om hon får pengar så slösar hon säkert bort dem. En man som körde en dyr bil var istället en solid person som vet hur man tjänar pengar”, sade forskaren Malin Malmström till Di Digital då i samband med en intervju.  

Med den nya rapporten hoppas Ownershift att få igång en diskussion, bland både privatpersoner och beslutsbefattare, om lämpliga lösningar.

 ”Vi behöver uppdatera bilden över vem som kan vara en framgångsrik entreprenör”, säger Emmas Heikensten. 

Läs mer: Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera