Annons

Ny riskkapitalfond tar sikte på södra Sverige

Leverans innanför dörren SPONSRAT AV Postnord

Digitalpodden, denna vecka med Jonas Leijonhufvud (tv) och Sven Carlsson.

Kan någon tänkas köpa Spotify?

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley leder arbetet med att ta fram en digital valuta som komplement till den fysiska.

Riksbanken presenterar detaljer kring e-kronan

HTC U Ultra visades upp under Mobile World Congress i Barcelona i våras.

HTC handelsstoppas efter rykten om Google-intresse

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Ny riskkapitalfond tar sikte på södra Sverige

En rejäl riskkapitalinjektion är att vänta för tech- och life science-bolagen i södra Sverige. Nybildade Swedish Growth Fund kan ta in 400 Mkr, och den första investeringen är redan klubbad. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fonden ska i ett första skede ta in 150 Mkr från investerare i Sverige och USA. De första investerarna har gått in med kapital efter att Finansinspektionen nyligen gav fonden klartecken.

”Vi för just nu diskussioner med ett nätverk i New York och vi hoppas få in 15 miljoner dollar från USA. Vår förhoppning är att hälften av pengarna ska komma från amerikanska investerare och hälften från svenska", säger Jonas Edelswärd, vd för Swedish Growth Fund.

Investeringarna ska göras inom life science och it främst i södra Sverige och Danmark. Swedish Growth Fund ska gå in med kapital i bolag som är 6-18 månader från en notering på småbolagslistorna.

”Framför allt vill vi hjälpa mindre bolag genom dödens dal. Vi vill vara ett alternativ när det egna kapitalet har tagit slut och man står inför valet att ta in riskkapital eller gå mot en listning på de mindre aktiemarknaderna”, säger Jonas Edelswärd. Jonas Edelswärd är investmentbolaget Axel Granlunds tidigare vd och bakom fonden står grundarna Sven Holmgren, Cecilia Hollerup, Staffan Bergqvist och Niklas Lundkvist.

 

Framför allt vill vi hjälpa mindre bolag genom dödens dal. Vi vill vara ett alternativ när det egna kapitalet har tagit slut.

 

”Det behövs en aktör som kan jobba med bolag i den sista fasen fram till noteringen och som kan garantera en bra prissättning utan för stora rabatter i investeringsrundan före noteringsemissionen. Det handlar så klart inte om välgörenhet från vår sida, men vi ser det som en mission att få den här vägen till kapitalanskaffning att fungera”, säger Jonas Edelswärd.

Swedish Growth Fund ska göra ett tiotal investeringar per år under tre års tid, där man går in med mellan 5 och 10 Mkr per investering.

”Vi räknar med relativt korta investeringscykler på max två år, men allt beror på hur innehavet kan säljas av. Vi kommer dels att sälja inom börsen och dels att sälja blockposter utanför börsen på ett kontrollerat sätt så att vi inte är kurspåverkande”, säger Staffan Bergqvist.

Den första investeringen görs tillsammans med Almi Invest när man inom kort går in med 3 Mkr var i Lundabaserade Pronos Pharma, som utvecklar ett läkemedel för att minska skador i samband med en stroke.

Läs även: Animus Home ska styra upp det smarta hemmet


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post