Annons

Ny startup-satsning ska lyfta skogsindustrin

Victor Isaksen, ny vd för Sting Bioeconomy.
Victor Isaksen, ny vd för Sting Bioeconomy. Foto: Press och Robert Granström (TT).
Inkubatorn Sting startar ett nytt startupprogram tillsammans med storbolagen innom skogs- och pappersindustrin. Nu ska innovativa idéer från bland annat universiteten få stöd med både kapital och affärsutveckling.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Acceleratorn Sting har sedan 2002 hjälpt startups i Stockholm med finansiering och affärsstöd. Nu tar de för första gången klivet utanför huvudstaden. I dagarna slår inkubatorn Sting Bioeconomy upp sina portar i Karlstad. 

Som namnet skvallrar om är fokus att utveckla innovationer inom skogsbaserad bioekonomi och förnyelsebara produkter.

”Bioekonomi är högprioriterat för Sting eftersom nya produkter och tjänster kan bidra till mindre koldioxidutsläpp i världen. Vi har också tidigare backat några bolag inom denna sektor, och på så sätt fått erfarenhet som vi gärna vill föra vidare till nya företag. Vi ser inte många andra sektorer där förutsättningarna är lika goda”, säger Pär Hedberg, grundare och vd på Sting.

Inom begreppet bioekonomi ryms till exempel bioenergi, nya förpackningslösningar och optimering av skogs- och pappersprocesser inom industrin.

Läs mer: Här är pappersbatteriet som berättar om mjölken är färsk eller inte 

”Det finns gott om spännande exempel på innovationer där man byter ut oljan, som ju varit den klassiska råvaran, mot biomassa i framtagandet av olika prylar och produkter”, säger Victor Isaksen, som har utsetts till vd för Sting Bioeconomy i Karlstad.

Victor Isaksen har främst sin bakgrund som entreprenör och skogsägare, men han har tidigare också arbetat på telekomjätten Ericsson.

Etableringen sker i samarbete med offentliga aktörer som Värmlands landsting och Karlstad kommun. Företagsklustret Paper Province, där ett hundratal skogsbolag som Rottneros och Nordic Paper ingår, har också hoppat på tåget.

”Många av de idéer som växer fram i dag inom bioekonomi har sina rötter hos storföretagen. För att det ska bli rejäl fart på dem kan det vara bättre att göra avknoppningar och få in dem i startupvärlden, där de kan springa snabbare och är närmare sin marknad”, säger Victor Isaksen, och fortsätter:

”Det sker också väldigt mycket spännande forskning på universiteten runt om i landet just nu. Vi hoppas kunna föra ut dessa idéer i näringslivet och bli det första stöd som faktiskt saknas för bieokonomisektorn i Sverige i dag”, säger han.

Läs mer: Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital 

Både svenska och internationella företag kommer att bjudas in till det nya programmet. Där ska de bland annat få hjälp med kapitalanskaffning, affärsmodellering och rekrytering, samt få tillgång till testbäddar, enligt Victor Isaksen.

”Sist men inte minst handlar det om internationalisering. Idéerna är oftast inte bara lämpade för den svenska marknaden, utan ganska snabbt kan de bli internationellt gångbara”, säger han.

Pär Hedberg menar att Sting samtidigt kommer bidra med sitt nätverk av investerare och affärskontakter från hela världen. 

Trots att Sting Bioeconomy kommer ha sin fysiska bas i Karlstad, ska verksamheten delvis bedrivas virtuellt över nätet och med nära koppling till Stockholm.

”Sverige har en unik utgångspunkt med ett stort antal världsledande och innovativa skogsföretag och många erfarna entreprenörer och investerare. Sting Bioeconomy kommer att ha en internationell ambition och siktar på att bli Europas främsta inkubator”, säger Pär Hedberg.

Läs mer: Här är Göteborgs hetaste techhubbar just nu 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer