Annons

Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp

Teamet bakom Youple: Ville Svärd, Peter Strömberg, Diviesh Vithlani, Martin Hjers och Linus Ericsson.
Teamet bakom Youple: Ville Svärd, Peter Strömberg, Diviesh Vithlani, Martin Hjers och Linus Ericsson. Foto: Youple/Anton Holm
Kontantinsatsen kan vara ett stort hinder på vägen mot ett eget boende för unga. Fintech-bolaget Youple tror sig ha hittat en lösning på det: Vinstdelning med släkt och vänner. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För snart tre år sedan slutade Diviesh Vithlani från chefsjobbet på Swedbank för att börja arbeta med sin egen idé. 

”Jag följde utvecklingen inom låneplattformar och crowdfunding internationellt men trodde inte att de traditionella modellerna skulle fungera i Sverige. Däremot började jag och min fru att prata om hur man skulle kunna ta fram en liknande modell för att hjälpa unga med att köpa lägenhet”, säger Diviesh Vithlani.

Resultat blev bolaget Youple (NTL) som precis är redo för att lansera sin plattform. Tjänsten riktar sig till unga som ska köpa sin första bostad men inte har pengar till kontantinsatsen. 

”Det går att låna pengar men de lösningar som finns i dag för unga är dyra. Vi tycker att det är oschysst”, säger Diviesh Vithlani.

För att få ned kostnaden har Youple tagit fram en tjänst som innebär att låntagaren förbinder sig att dela med sig av en eventuell framtida vinst på bostadsköpet till långivaren. En ung bostadsköpare kan på så sätt skjuta en stor del av lånekostnaden framför sig och få ned den effektiva räntan till runt 3 procent. 

”Vi vänder oss enbart till unga som sparat en del och har en ordnad ekonomi. Det är inte så att de som inte fått lån på banken kommer till oss. Vi lånar bara ut till personer som är kreditvärdiga men som vill ha en annan typ av finansiering än blancolån”, säger Diviesh Vithlani.

Läs mer: Tessin slår rekord – planerar nordisk expansion

Youple lånar inte själva ut pengarna utan fungerar som en plattform som ska sammanföra villiga investerare med bostadsköpare. 

Vilken typ av personer tror ni vill investera på det här sättet?

”Tack vare vinstdelningen kommer avkastningen att ligga någonstans mellan långa obligationer och aktier vilket kan vara attraktivt. Men vi ser framför oss att det kommer att vara ett stort intresse från familj och vänner. Låntagaren kommer så att säga ha med sin egen ’crowd’”, säger Diviesh Vithlani. 

Youple har tagit in 5 miljoner kronor i extern finansiering sedan starten. Huvudfinansiär är bolaget Svea Ekonomi samt privatinvesteraren Lennart Francke, tidigare finanschef på Handelsbanken. 

Youple planerar att genomföra en bred lansering av sin tjänst efter sommaren och i samband med det ta in ytterligare kapital. 

”Marknaden för bostadsfinansiering har varit ganska fri från innovation. Men inom 5-10 år tror vi att det har förändrats ganska markant. Vi vill vara ledare i det”, säger Diviesh Vithlani.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg har recenserat Youple och ger tjänsten betyget 1 av 5. Läs hans recension här,  läs även Youples svar här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer