Hoppa till innehållet

Ny undersökning: Bankerna leder blockchainracet

Blockchain används inom allt fler affärsområden. Men fintech är branschen som både driver och leder utvecklingen.

Kryptovalutan Litecoin.
Kryptovalutan Litecoin.

Fintechbranschen är den industri som leder arbetet med att implementera blockchain. Det visar en ny rapport från konsultbolaget PwC. 

”Startups, framför allt inom Fintech, kommer spela en stor roll i att blockchain börjar användas. Det är banker och börser som kommit längst i utveckling och användning av teknologin”, säger Henrik Olsson som leder PwC Sveriges arbete med blockchain.

PwC har intervjuat 600 personer på ledande positioner från 15 länder inom flera industrier. 46 procent av de tillfrågade anser att fintech är och kommer vara ledande inom utvecklingen av blockchain. 

I och med att tekniken tidigt användes för att skapa kryptovalutor, är det inte konstigt att det just är finansbranschen som fortsätter att utveckla tekniken, enligt Henrik Olsson. 

Bankverksamhet pekades tidigt ut som en passande industri för att börja använda blockchain, inte minst för att säkerheten som är inbyggd i tekniken är så hög. 

”Det handlar om tillit. Vilka institutioner litar vi på? Historiskt sett har man ett stort tillit till banker och då är det naturligt att de jobbar med tekniker, såsom blockchain, där tillit är så centralt”, säger Henrik Olsson.

Ett exempel är SEB, där banken startade ett pilotprojekt kring bitcoin under förra året. Tillsammans med Nordea och Danske Bank gick man dessutom in med tiotals miljoner kronor när det internationella bankkonsortiet R3 tog in närmare en miljard kronor för satsningar på blockchain.

Läs mer: SEB expanderar blockchain-satsning 

Även om det är bankerna som driver mycket av utvecklingen inom området, så kan det mycket väl vara uppstickarna som kommer snabba på implementeringen eftersom det går snabbare för mindre bolag att ta nya beslut i utvecklingen, säger Henrik Olsson.

”En stor del av bankernas strategi handlar om att samarbeta med fintech-bolag. Startups kan testa saker snabbt och små svenska bolag är bra på att exportera sin teknologi globalt snabbare än andra.”

Läs mer: Estlands ex-ledare: "Bankerna borde använda blockchain mer"

En het fråga i Sverige är bankernas bolån som just nu utmanas av flera uppstickare som erbjuder låga räntor. Där kan blockchain bli en viktig faktor, tror Henrik Olsson.

”Det finns ett behov i att ta bort delar i processen för att det ska fungera smidigare. Då är bolåneprocessen intressant, där digitala signaturer som ska vinna laga kraft, ska gå igenom. Där kan blockchain bli en viktig lösning”, säger Henrik Olsson.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera