Annons

Ny undersökning: Kontorsarbetare kan tänka sig gå ner i lön vid fortsatt distansarbete

Framförallt är det mer fritid och sparade pengar till följd av att slippa pendla som är motivationen till att gå ner i lön för fortsatt distansarbete.
Framförallt är det mer fritid och sparade pengar till följd av att slippa pendla som är motivationen till att gå ner i lön för fortsatt distansarbete. Foto: Pontus Lundahl/TT
Nästan en tredjedel av svenska kontorsarbetare kan tänka sig att sänka sin lön i utbyte mot att få arbeta helt på distans. Framförallt är det mer fritid och sparade pengar till följd av att slippa pendla som är motivationen. Det visar en ny undersökning av Sifo på uppdrag av molntjänstföretaget Citrix.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En majoritet av kontorsarbetare är öppna för ändrad lön vid permanent distansarbete, med 31 procent som kan tänka sig att gå ned i lön för att få jobba hemifrån. 

”Tekniken för distansarbete är inte ny i sig, men pandemin har fått fler att prova och ta den till sig. Många har också insett fördelarna med att jobba på distans. Mer flexibilitet och fritid står högt upp på önskelistan för yrkesarbetande generellt”, säger Suzana Drakulic, Sverigechef på molntjänstföretaget Citrix.

Samtidigt vill ungefär lika många tvärtemot ha mer betalt för att övergå till permanent distansarbete. Att arbetsgivaren skulle spara in på kontorsutgifter anges vara huvudskälet till en förväntan om löneförhöjning, följt av en ökad produktivitet vid distansarbete och att de arbetar längre arbetsdagar på distans. 

Yngre är i högre utsträckning öppna för en lönesänkning än äldre. I åldersgruppen 18–24 år angav 42 procent att de skulle acceptera en lönesänkning, jämfört med 18 procent i gruppen 55–65 år. 

För män är andelen som kan tänka sig att gå ned i lön högre – 37 procent jämfört med 26 procent av kvinnor. 

Undersökningen genomfördes av Onepoll under perioden 21 januari–28 januari 2021. Totalt intervjuades 1000 kontorsarbetare. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer