Annons

Ny utmanare inom digitala lån

Fredrik Tham, vd för Lendlink.
Fredrik Tham, vd för Lendlink.
Nystartade Lendlink vill utmana Lendify, Tessin och de andra startupbolagen inom den snabbväxande marknaden för så kallade peer to peer-lån. Bolaget har redan tagit in 7 Mkr i riskkapital och söker ytterligare 16-17 Mkr under hösten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I USA är den digitala lånesektorn redan en miljardindustri, tack vare bolag som Lending Club och Prosper. Men i Sverige är branschen för peer to peer-lån fortfarande relativt ny. Två av de ledande aktörerna just nu är Toborrow, som förmedlar lån från privatpersoner till företag, och Tessin som hjälper privatpersoner investera direkt i olika fastighetsprojekt.

Toborrow har exempelvis förmedlat 16,6 Mkr sedan lanseringen i september i fjol och snitträntan ligger just nu på 9,2 procent. Tessin uppger att man förmedlat 86 Mkr sedan starten i maj i fjol.

Tre andra aktörer är börsbolaget Trustbuddy, privatlånesajten Lendify och crowdfundingsajten Fundedbyme som börjat förmedla lån från privatpersoner till företag.

Nu ger sig ett nytt bolag vid namn Lendlink in på marknaden. Tjänsten gick live i början av juli men det är först nu som bolaget går ut och marknadsför sig själva.
”Vi vill skära bort alla finansiella mellanhänder mellan långivare eller låntagare. Detta ska ersätta blankolån, det vill säga det är stabila låntagare. Långivarna är privatpersoner, företagare och professionella investerare”, säger Fredrik Tham, medgrundare och operativ chef för Lendlink.

Läs mer: Amerikanskt ras skakar digitala låneföretag

Han startade LendLink i fjol tillsammans med Casper Hallas. Båda är 40-årsåldern och har lång erfarenhet från både it- och finansvärlden. En tidig investerare i bolaget är Hans de Back, som har erfarenhet av peer to peer-marknaden i Australien och Singapore.

”Första rundan började på 7 Mkr och bestod av grundarna, vänner och familj. Det har räckt till att bygga upp plattformen, rekrytera fyra personer och lansera. Vi ska ta in ytterligare 16-17 Mkr under hösten”, säger Fredrik Tham. 

Tjänsten fungerar som en internetbank med Bank-ID som inloggningsmetod. Via bolagets hemsida kan privatpersoner låna ut 200 kronor och uppåt. Lånen ligger på totalt mellan 30 000 och 150 000 kronor.

”Man kan dock inte låna ut mer än tio procent av sin portfölj till en enskild låntagare”, säger Fredrik Tham och betonar vikten av att sprida riskerna.

Lånen amorteras efter hand och räntan ligger på mellan 4-6 procent i snitt, eller något mer för lån med högre risk. Det är Lendlink som själva sätter räntan, baserat på en kreditbedömning. Bolaget tjänar pengar genom att ta ut en uppläggningsavgift från låntagarna och en serviceavgift från långivarna.

”Vi lanserar i Sverige och det är här vi ska bevisa oss själva. Men ambitionen är att expandera nästa år till minst ett nordiskt land”, slår Fredrik Tham fast.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer