Annons

Ny utredning: Så ska delningsekonomin organiseras

Utredare Karin Bradley och minister Per Bolund (MP).
Utredare Karin Bradley och minister Per Bolund (MP). Foto: José Figueroa och TT
Här är de viktigaste punkterna i forskaren Karin Bradleys utredning om delningsekonomin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolag som Airbnb och Uber har blivit ett vanligt inslag i många svenskars vardag, samtidigt har många problem uppstått i delningsekonomins spår. Di Digital har bland annat rapporterat om uteblivna skatteintäkter från semesteruthyrning samt problem med olaglig taxitrafik.

Läs mer: Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Under måndagen presenterade regeringens särskilda utredare Karin Bradley en utredning av den nya  delningsekonomin. Målet har bland annat varit att analysera olika användares roller samt om det finns behov av lagändringar för att reglera den nya ekonomin.

Enligt utredningen har tio procent av Sveriges befolkning  ägnat sig åt delningsekonomi under de två senaste åren. 80 procent av de svarande hade haft övervägande positiva erfarenheter av delningsekonomin, medan en fjärdedel har upplevt någon form av problem. Främst har det handlat om otrevligt bemötande samt att motparten i en transaktion kommit försent.

Utredningen ger vidare två skarpa förslag:

1) Konsumentverket bör få ett utökat uppdrag att ge oberoende information och vägledning om delningsekonomin. 

2) Att Konsumentverket, Konkurrensverket och andra berörda myndigheter följer utvecklingen av delningsekonomin i Sverige under tre år och sedan rapporterar till regeringen.

Karin Bradley menar att det även krävs åtgärder från branschen. Bland annat efterfrågar hon bildandet av en branschorganisation för delningsekonomins bolag. Hon pekar på att sådana organisationer finns ibland annat Storbritannien och Nederländerna.

Utredningen pekar även på behov av innovationsstöd till de nya delningsbolagen, exempelvis i form av program i regi av Tillväxtverket eller innovationsmyndigheten Vinnova.

Läs mer: Här är de 8 hetaste trenderna i Sveriges växande delningsekonomi

En kritik mot delningsekonomin har varit att de privatpersoner som agerar där ges möjlighet att diskriminera varandra. Både i USA och Sverige har användare slagit larm om att de diskriminerats av uthyrare via hyressajten Airbnb, vilket bland annat Sveriges Radio rapporterat om.

Enligt utredningen bör diskrimineringslagen gälla även inom delningsekonomin. 

"Om man vid mer än ett par gånger erbjuder tjänster ska lagen gälla", säger Karin Bradley. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer