Annons

Nya kryptovalutan lockar jättarna – men experter varnar

Mark Zuckerbergs Facebook ligger bakom planerna på den nya kryptovalutan libra.
Mark Zuckerbergs Facebook ligger bakom planerna på den nya kryptovalutan libra. Foto: Arinahabich/Andrew Harnik
Facebooks kryptovalutaplaner hyllas som en demokratisering av det internationella betalningssystemet. Men projektet har också stött på patrull från tunga regleringsförespråkare. Vissa anser att libra till och med kan hota länders nationella säkerhet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/New York) Facebooks planer på att lansera en kryptovaluta och ett tillhörande betalningssystem har skapat en intensiv debatt i finanskretsar och bland politiker världen över. 

Under frågestunden med Representanthusets finansmarknadskommitté på onsdagen fick Jerome Powell nästan lika många frågor om kryptovalutan libra som om kommande räntebesked. 

Fed-chefen var tydlig med vad han anser.     

”Jag tror inte att projektet kan fortsätta utan att det finns ett brett stöd för hur bolaget hanterar penningtvätt, datasäkerhet, kundkännedom – alla sådana frågor kommer behöva tas om hand väldigt noggrant”, sa han.

Värdet på bitcoin, den största kryptovalutan, sjönk 12 procent under den tidiga handeln på torsdagen efter Fed-chefens ord. 

Jerome Powell använde samma språkbruk som exempelvis hans motsvarighet på Bank of England nyligen använt: de kallar libra potentiellt ”systemkritiskt” mot bakgrund av hur många användare valutan och det nya betalningssystemet kan få. Därför behöver lanseringen av projektet gå långsamt, sa Fed-chefen.    

Det budskapet föll sannolikt i god jord. Kongressen var tidigt på bollen. Bara dagar efter att Mark Zuckerberg offentliggjorde kryptoplanerna skickade flera kongressledamöter ett öppet brev till Facebook med uppmaningen att avvakta med nästa steg till dess att man hunnit utvärdera riskerna. 

Kongressen ska hålla utfrågningar med anledning av libra den 16–17 juli.

Tanken med libra är att dess användare ska kunna göra internationella betalningar snabbt och billigt enbart genom att använda mobiltelefon, tack vare blockkedjeteknik. Det skulle kunna gynna de 1,7 miljarder människor globalt som inte har något bankkonto.

”Kryptovalutor är perfekt för multinationella betalningar då transaktionerna blir billigare, snabbare och säkrare än att överföra pengar mellan bankkonton eller betala med kreditkort.”

Det säger Alexander Wallin, vd för det svenska fintechbolaget Sprinkle Group, till Di. Han anser att den nya kryptovalutan skulle kunna lösa flera problem som de befintliga systemen inte klarar av.  

Hade hans Sprinkle Group haft 10 miljoner dollar över, motsvarande 94 miljoner kronor, hade de blivit medlem i libra, säger han. 

Det är nämligen vad det kostar. Hittills har ett 30-tal bolag meddelat att de vill vara med, inklusive Mastercard, Visa, Paypal, Uber, Lyft och Spotify. Målet är att samla 100 bolag innan valutan ska lanseras nästa år.

Läs mer: Spotify investerar i Facebooks kryptovaluta 

Många intressenter tycks dock vänta och se hur världens finansmyndigheter ska reagera – om libra kommer behöva rätta sig efter de regler som andra institutioner som hanterar betalningar lyder under – med potential att både försena och fördyra projektet.

Men Facebook kommer också att behöva bemöta en annan typ av kritik. Chris Hughes, medgrundare till techjätten, tillhör dem som ser libra som ett hot mot länders nationella säkerhet. 

I en debattartikel i Financial Times varnar han för att centralbanker i utvecklingsländer skulle kunna förlora kontroll över landets penningpolitik när libra-användare får möjlighet att fly den egna valutan.

”Det libra-supporters kallar ’decentralisering’ är egentligen en maktförskjutning från utvecklingsländers centralbanker till multinationella bolag, Federal Reserve och Europeiska Centralbanken”, skriver han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer