Annons

Nya miljoner ska ta deras dyslexi-startup till USA

Optolexias verktyg kartlägger hur dina ögon rör sig då du läser text.
Optolexias verktyg kartlägger hur dina ögon rör sig då du läser text. Foto: Optolexia
Optolexia använder artificiell intelligens för att upptäcka dyslexi hos skolelever. Nu tar bolaget in 50 miljoner kronor för att lansera sin tjänst på den amerikanska marknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska edtech-bolaget Optolexia (NTL) har utvecklat ett verktyg som med hjälp av läsning av ögonrörelser kan hitta tecken på dyslexi hos barn i ett tidigt skede. 

En av personerna bakom dyslexi-bolaget är riskkapitalbolaget Segulahs vd Gabriel Urwitz (NTL), som är storägare. Nu investerar han ytterligare 50 miljoner kronor i Optolexia, tillsammans med Pomona-gruppen, som kontrolleras av finansfamiljen Rapp (NTL).

”Vi ser en mycket stor potential i Optolexia. Här har vi ett svenskt bolag som kombinerar vetenskap och teknik på ett unikt sätt för att skapa samhällsnytta och viktigast av allt: förbättrar utsikterna för alla unga som brottas med läs- och skrivsvårigheter.”, säger Gabriel Urwitz.

Läs mer: Finanskändis miljonsatsar i anti-dyslexi-startup 

Pengarna ska bland annat användas för att finansiera Optolexias kommande utlandsexpansion. Först på tur står USA, men även Storbritannien finns i planerna.

I dag genomför Optolexia pilotprojekt i fyra amerikanska delstater.

”USA är en stor marknad med en ökande medvetenhet kring problemen med dyslexi. Många aktörer verkar ha insett att man kan både hjälpa elever och spara pengar genom att sätta in tidiga insatser för att förebygga läs- och skrivsvårigheter och vi har märkt att många är intresserade av vår tjänst”, säger Optolexias vd Fredrik Wetterhall.

Han betonar vikten av lokala samarbeten för att kunna lansera tjänsten på en ny marknad, både med forskare och aktörer i skolvärlden 

I dag genomför Optolexia pilotprojekt i fyra amerikanska delstater för att kontrollera att tekniken fungerar som tänkt när det är engelskspråkiga elever som screenas.

”Det ser positivt ut och vår målsättning är att lansera i USA innan sommaren”, säger Fredrik Wetterhall.

Verktyget består av en liten kamera, som spelar in elevers ögonrörelser, vilka sedan analyseras.

Optolexia grundades 2015 av forskarkollegorna Gustaf Öqvist Seimyr och Mattias Nilsson Benfatto tillsammans med entreprenören Fredrik Wetterhall. I dag har bolaget 14 anställda, men man kommer att rekrytera ett antal personer för att bygga upp en försäljningsorganisation i USA.

Metoden bygger på forskning som visar att dyslexi medför avvikande ögonrörelser vid läsning. Verktyget består av en liten kamera, som spelar in elevers ögonrörelser, vilka sedan analyseras med hjälp av artificiell intelligens baserad på ögonrörelsemönster hos barn med och utan dyslexi. 

På hemmamarknaden Sverige säljs tjänsten både direkt till skolor och till kommuner. Under 2016 genomförde man kommersiella screeningar av 1500 svenska barn, en siffra som kommer att vara betydligt större under innevarande år, enligt bolaget.

Läs mer: VR-stjärnan och forskarnas spel ska lära barn förstå hjärnan 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer