Annons

”Nya MTG” blir en e-sportjätte med 3,3 miljarder på fickan

Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG, tar över som vd för ”nya MTG” med fokus på e-sport, spelutveckling och Youtubenätverk.
Jörgen Madsen Lindemann, vd för MTG, tar över som vd för ”nya MTG” med fokus på e-sport, spelutveckling och Youtubenätverk. Foto: Oskar Omne
MTG:s nuvarande vd Jörgen Lindemann blir vd för det nya MTG, med fokus på e-sport, gaming och digital video. Bolaget får ett börsvärde på 6 miljarder och tillförs 3,3 miljarder för bland annat uppköp och investeringar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MTG:s medieverksamhet i Norden, MTG Nordics, går samman med danska TDC Group. Samgåendet innebär att MTG Studios och MTG Nordic Entertainment, tillsammans MTG Nordics, slås ihop med danska teleoperatören TDC Group. MTG Nordics innefattar bland annat Viasat och Viaplay.

Läs mer: MTG Nordics går ihop med TDC Group

Nya MTG får ett hundra procent internationellt fokus.

Kvar på Nasdaq Stockholm blir således MTG:s framtidslåda MTGx, som ofta beskrivits som motorn i MTG-koncernens omställning från traditionellt mediebolag till ett globalt och digitalt underhållningsföretag. 

Detta "nya MTG” ser ut att få ett börsvärde på cirka 6 miljarder kronor. Det är nämligen mellanskillnaden mellan MTG:s nuvarande börsvärde på 25,55 miljarder kronor och de 19,55 miljarder kronor som TDC betalar för MTG Nordics. (MTG:s kurs steg med ett par procent under förmiddagen. Följ kursen här.)

Nya MTG omsatte cirka 4,2 miljarder kronor under 2017. Och under torsdagen rapporterade bolaget även att man gick med vinst under det senaste kvartalet.

Läs mer: MTGx visar vinst för första gången 

MTGx har i cirka tre år letts av tysken Arnd Benninghoff, som tog över efter den tidigare chefen Rikard Steiber. Benninghoff kliver nu ner från högsta posten, men uppges bli kvar på bolaget. 

Vd för ”nya MTG” blir nämligen MTG:s nuvarande vd Jörgen Lindemann. (Han behåller även banden till tv-delen då han föreslås bli ledamot i det sammanslagna bolagets styrelse.)

Som vd för "nya MTG" blir Jörgen Lindemann därmed chef för ett bolag som bland annat beskrivs som ”världens största aktör inom e-sport”. 

Enligt MTG ska bolaget vidareutveckla och utöka sin portfölj av med en ”köp och bygg”-strategi. 

Bolagets budget för nyinvesteringar och förvärv består av de 3,3 miljarder kronor i kontanter som erhålls från TDC Group för MTG Nordics (TDC-aktierna som erhålls i affären delas ut till MTG:s aktieägare.) 

ESL:s event i Katowice, Polen lockade 173 000 besökare och följdes av 46 miljoner människor online.

”Kontanttillskottet stärker MTG och gör att vi kan investera ännu mer i e-sport, som ju växte mycket starkt under fjärde kvartalet” säger Jörgen Lindemann till DITV.

”Nya MTG” ska bestå av fyra områden:

E-sport, med e-sportligorna ESL, Dreamhack samt det nordamerikanska e-sportbolaget ESEA.

Gaming, med spelportalen Kongregate och 51 procent av det tyska datorspelsföretaget Innogames.

Digital Video Content, med Youtubenätverket Splay och Zoomin.

Övriga verksamheter i form av e-sportinvesteraren Bitkraft, World Boxing Super Series och den bulgariska mediegruppen Nova.

Enligt MTG:s presschef Tobias Gyhlenius är ESL världens största arrangör av e-sporttävlingar. Även svenska Dreamhack arrangerar tävlingar och driver ligor, medan ESEA är något mindre.

”Det största evenemanget som ESL hade i Katowice, Polen i fjol lockade 173 000 besökare och följdes av 46 miljoner människor online. Vi är störst i världen på e-sport. Cirka 34 procent av startade strömmar på Twitch kommer från oss”, säger han.

Ambitionerna är även höga inom spelutveckling och digital video. I samtliga fall är marknaden för bolagen internationell. 

"Vi äger ju 51 procent av tyska Innogames. Och vi äger även Kongregate, som är en publicist av spel med fokus på mobil och som mer och mer fokuserar på spelutveckling”, säger Tobias Gyhlenius. 

Inom kategorin ”övriga verksamheter” samlas en rad till synes udda bolag, som Nova, en ledande tv-aktör i Bulgarien och World Boxing Super Series. 

"Nya MTG får ju en hundra procent internationellt fokus - och där passar detta in”, förklarar presschefen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies