Hoppa till innehållet

Nya regler för elsparkcyklar på gång i Malmö

Särskilda cykelställ för elsparkcyklar på stationer, busshållsplatser och torg. Det utreds nu av Malmö Stad. Andreas Schönström, S, hoppas på fasta cykelställ för alla elsparkcyklar.

Malmö har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda runtom i stan.
Malmö har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda runtom i stan.Foto: Jesper Frisk

”På vissa ställen ska man ställa de här fordonen i särskilda ställ, det kan vara framförallt på stationer, busshållsplatser och torg – där mycket människor rör sig, såsom till exempel Triangelstationen, Södervärn, järnvägstationen och Gustav Adolfs torg”, säger Andreas Schönström, S-kommunalråd med ansvar för teknik och service.

Just nu pågår en utredning om huruvida Malmö stad kan ändra den lokala ordningsstadgan så att elsparkcyklarna måste parkeras i särskilda ställ på sådana här särskilda platser.

Elsparksföretaget Voi har nu tillsammans med en partner på försök infört fysiska cykelställ för sina elsparkcyklar i Stockholm. I Malmö har Voi inte några fysiska cykelparkeringar, däremot en sorts virtuella parkeringsplatser som användaren ser i appen. Den som använder sig av dem får en liten rabatt.

Elsparksföretaget Lime har också börjat med virtuella parkeringsplatser i Malmö. Men där får användaren inte någon ekonomisk ersättning, berättar Jonas Mørch, Limes chef i Malmö. Lime har i dag 45 parkeringszoner där de rekommenderar användare att parkera. Det handlar om att vänja folk vid ett nytt beteende, eftersom elsparkcyklarna är så pass nya, resonerar han.

”Och på längre sikt så tycker jag att det vore vettigt att införa fysiska parkeringsplatser. Det här är nu i ett tidigt stadium i dialogen med kommunen”, säger Jonas Mørch.

Kommunen ingår också i den översyn av lagstiftningen kring elsparkcyklar som Sveriges kommuner och regioner, SKR, nu gör tillsammans med Transportstyrelsen.

”Vi pekar på att de parkeras överallt och att vi inte kan reglera hur och var de ska lämnas. Sedan är det trafikfaran – de går väldigt snabbt, de som använder dem är oskyddade och det har skett en del olyckor. Där tycker jag inte att lagstiftningen hänger med”, säger Andreas Schönström.

Utredningen om möjliga lagändringar ska vara klar i mars 2021.

Andreas Schönström suckar djupt när han ser tillbaka på elsparkcyklarnas intåg i Malmö för ett år sedan. ”Det har varit en olycklig kärlekshistoria” säger han. Hans förhoppning är att alla elsparkcyklar framöver ska kunna laddas i fasta cykelställ och att parkeringen ska skötas bättre.

Elsparkcyklarna dök upp på gatorna i december 2018 och har sedan dess varit föremål för både ris och ros. Inte sällan ligger de omkullvälta på marken och utgör både hinder och irritationsmoment.

Kommunen har fått mängder med klagomål på elsparkcyklar som är ligger slarvigt slängda på alla möjliga och omöjliga platser i stan. Det föranledde kommunen att i höstas göra en specialsatsning på att omhänderta elsparkcyklar som ligger utslängda på sätt som är farligt och utgör hinder. Insatsen inleddes i september och sedan dess har klagomålen minskat, berättar Andreas Schönström. Nu har kommunen beslutat att insamlingsarbetet ska fortsätta. Mest krut ska kommunen lägga på att samla in elsparkcyklar framåt vår och sommar när det blir varmare och fler väntas använda dem.

Under september och oktober samlade kommunen in totalt 181 elsparkcyklar.

Läs mer: Snön hotar elsparkcyklarna: ”Vid minus fem blir gummit som hockeypuckar” 

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne.  

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera