Annons

Nya riskkapitalfonden investerar i mjukvarubolag: ”Haft ögonen på företaget länge”

Blq invests tre partners: Erik Halvord, Bodil Sidén och Kamjar Hajabdolahi.
Blq invests tre partners: Erik Halvord, Bodil Sidén och Kamjar Hajabdolahi. Foto: Abraham Engelmark
Nystartade Blq invest gör sin första investering på 22 miljoner kronor i konsulthjälparen Cinode. ”Vi har en väldigt tydlig uppfattning om vad det är för typ av bolag vi vill vara med och bygga”, säger Blq invests vd Kamjar Hajabdolahi. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kamjar Hajabdolahi och Erik Halvord lämnade sina jobb på startup-inkubatorn och investeraren Serendipity, för att starta det egna riskkapitalbolaget Blq invest tillsammans med Bodil Sidén, tidigare kommunikationschef på Uber i Norden. Namnet uttalas ”black”, och står för ”Building legacy quota” (på svenska ”bygga varaktighet”). 

Det nya riskkapitalbolaget drog igång i slutet av november. Redan nu – mindre än en månad senare – har de gjort sin första investering. 

”Vi har en väldigt tydlig uppfattning om vad det är för typ av bolag vi vill vara med och bygga, och har haft ögonen på det här företaget länge. Så fort vi förstod att Blq invests fond skulle komma igång har vi initierat en dialog med dem”, säger Blq invests vd Kamjar Hajabdolahi.

Det är plattformen Cinode, som riktar sig till konsulter, som får ta emot BLQ invest första investering. Summan uppgår till 22,2 miljoner kronor. 

”Vi försöker bygga våra investeringsteser utifrån starkare trender. Cinode har varit duktiga på att ta fram en produkt för att kvantifiera kompetens, samtidigt som gig-ekonomin växer. De två trenderna tillsammans med en stark tillväxt vad gäller kunder och marknader har gjort bolaget intressant för oss”, säger Kamjar Hajabdolahi.

Cinode drog igång 2014, och har i dag runt 200 kunder framför allt i Norden, men också i övriga Europa. Bland annat erbjuder de en tjänst där de samlar respektive konsultbolags personal och gör den sökbar, vilket i sin tur leder till sparad tid för bolagen.

Investeringen från Blq invest ska hjälpa Cinode att växa. 

”Nu handlar det om att skala till nya marknader, rekrytera och nå nya kundgrupper.”

Blq invest tillsammans med Cinodes team.
Blq invest tillsammans med Cinodes team. Foto: Press

Riskkapitalbolaget beskriver sig som bolagsbyggare snarare än investerare, eftersom de vill vara med och aktivt hjälpa bolagen de går in som delägare i. 

Nu har ni gjort den första investeringen. Vad blir nästa steg för er och Cinode? 

”Vi har ett metodiskt arbete för hur vi bygger bolag. Vi ser oss själva som en katalysator, och går gärna in innan det är dags att engagera vc-bolagen. Vi ser framför oss att vi träffar Cinode på veckobasis, och jobbar precis så som vi byggt bolag tidigare”, säger  Kamjar Hajabdolahi.

I dagsläget har man fyllt fonden med över 100 Mkr från bland andra SEB, Collector-grundaren och investeraren Lena Apler och Noel Abdayem, som grundat the Humble Co. Enligt Kamjar Hajabdolahi är man på god väg att stänga fonden, med målsumman 200 Mkr. 

Blq invest vill inte kommentera när nästa investering kommer att ske, men säger att man är särskilt intresserade av mjukvarubolag med återkommande intäkter. 

Läs mer: Serendipity-profiler startar ny riskkapitalfond – Lena Apler bland investerarna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer