Annons

Nya siffror: Småspararna rusade till techaktier i krisen – här är favoriterna

Frida Bratt, Nordnet, och Johanna Kull, Avanza, kan visa att deras respektive kunder i stor utsträckning valt Faang-bolag under krisen.
Frida Bratt, Nordnet, och Johanna Kull, Avanza, kan visa att deras respektive kunder i stor utsträckning valt Faang-bolag under krisen.
De så kallade ”Faang”-bolagen blev småspararnas trygga hamn i coronakrisen. Det visar nya siffror från Nordnet och Avanza. ”Farhågan om techbubbla kom på skam”, säger Nordnets Frida Bratt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Videokonferenser och molntjänster som underlättar hemmajobb förmodas vara här för att stanna. Det verkar svenska småsparare tro kommer gynna Microsoft.

Antalet aktieägare i techjätten på Nordnets plattform är upp 58 procent sedan årsskiftet. 

Hos Avanza ökade motsvarande siffra hela 87 procent.

”Att spararna väljer amerikanska techbolag när de shoppar på de amerikanska börserna är rimligt. Det ger vanligtvis en bättre portföljmix eftersom det är något tunnsått av denna typ av bolag på Stockholmsbörsen”, säger Avanzas Johanna Kull.

Läs mer: TIN Fonders grundare: Så klarade vi coronakrisen – pekar ut guldkornen i portföljen

Att techbolagens aktier gått bra under krisen är välkänt. Det är på många sätt tekniska lösningar som drivit på ekonomin under pandemin. Men att optimismen från svenska småsparare varit så stor är inte lika omskrivet.

”Farhågan att vi väntar på en sorts techbubbla som ska spricka så fort en störning uppstår på marknaden kom ju helt på skam i och med corona. Techjättarna har stått starka, de rider på en megatrend som i vissa fall förstärks i och med corona”, säger Frida Bratt från Nordnet.

Hon tillägger att de stora techbolagen gått starkt även under rekylen.

”Faang” är en förkortning av Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (numera Alphabet).
”Faang” är en förkortning av Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (numera Alphabet).

Hos Avanza har man sett en ökning generellt i amerikanska aktier, även om inte alla sektorer är lika dramatiskt upp som Faang-bolagen, enligt Johanna Kull.

”Vi ser även flera coronavinnare bland läkemedelsbolagen, samt bottenfiske i några av de bolag som drabbades värst av kraschen, som Boeing och Walt Disney”, konstaterar hon.

Vågen av oro förra veckan tror jag inte naggar på intresset för tech

Frågan väcks förstås kring hur mycket Faang-bolagen kan fortsätta växa? Enligt Frida Bratt är trenden att jättarna Facebook och Google fortfarande växer stadigt i sin annonsaffär.

”Om intresset för techaktierna håller i sig tror jag beror på hur börsen i övrigt utvecklats”, säger hon och utvecklar:

”Techjättarna har så tydligt dragit racet. Den nya våg av oro som drog över börsen förra veckan tror jag inte naggar på intresset, tvärtom. Men skulle vi tvärtom få en optimism kring återstarten för den globala ekonomin, tack vare ytterligare nyheter om stimulanser exempelvis – och om den blir snabbare än nu inprisat – det kan innebära en rotation med ett intresse som snarare hamnar på industri och cykliskt.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer