Annons

Nya svenska speljätten öppnar studio i London – efter försäljningen till Tencent

Två av Sharkmobs grundare: Martin Hultberg och vd Fredrik Rundqvist.
Två av Sharkmobs grundare: Martin Hultberg och vd Fredrik Rundqvist. Foto: Lars Brundin.
Den nya svenska speljätten Sharkmob har investerat ”hundratals miljoner kronor” i Malmö med närmare 200 anställda. Nu står det klart att de även startar en studio i London. ”Vi har ett öppet mandat från våra ägare Tencent att växa hur mycket vi vill”, säger vd:n Fredrik Rundqvist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var 2017 som fem Massive Entertainment-chefer lämnade företaget för att starta eget.

Då kunde man kanske inte ana hur stort Sharkmob skulle vara hösten 2020. 

I fjol köpte den kinesiska jätten Tencent upp verksamheten, för minst 300 miljoner kronor enligt Di:s tidigare rapportering, och i slutet av 2019 hade Sharkmob 100 anställda.

”Vi är nästan uppe i 200 anställda nu”, säger Sharkmobs vd Fredrik Rundqvist.

Efter att ha tagit över hela Sparbankens gamla kontor vid Stortorget i Malmö har de nu även tagit över våningen ovanför och flyttat in i den gamla cigarrfabriken i Jörgen Kocks-byggnaden. 

Målet är att kunna växa ytterligare i samma kvarter. Anledningen till tillväxten är att det i somras togs ett viktigt strategiskt beslut om att Sharkmob ska vara ett komplett spelbolag och inte bara en utvecklingsstudio.

”Det gör att vi nu bygger upp ett marknadsföringsteam, kundtjänst, teknikavdelning och mycket annat”, säger Fredrik Rundqvist.

Men i spelvärlden är jakten på talang det viktigaste. I flera år har Fredrik Rundqvist haft kontakt med ett gäng brittiska spelskapare och det resulterar nu i att Sharkmob öppnar en studio i centrala London.

”Den lilla grupp experter som driver nya spelprojekt, det vi kallar 'core team, är det mest värdefulla vi har i vår bransch. Vi har i dag ett öppet mandat från våra ägare Tencent att växa hur mycket vi vill – förutsatt att vi föreslår bra grejer. Nu kom det här brittiska gänget med en riktigt bra idé på ett nytt spel och samtidigt tycker vi att London är en fantastisk stad att öppna en studio i”, säger Fredrik Rundqvist.

Varför London?

”Det finns så mycket talang där, men där finns också alla europeiska huvudkontor för våra samarbetspartners. Där finns Playstation, Apple och Amazon med flera. Men framför allt ger det oss en internationell rekryteringsbas. Det är lätt att få folk att vilja bosätta sig i London”, säger Fredrik Rundqvist.

Sharkmobs vd Fredrik Rundqvist tillsammans med tre ur det brittiska teamet: Sam Barton, Martin Connor och James Dobrowski.
Sharkmobs vd Fredrik Rundqvist tillsammans med tre ur det brittiska teamet: Sam Barton, Martin Connor och James Dobrowski. Foto: Evelina Gustavsson.

Den nya kärntruppen i London består av fyra personer som har jobbat ihop tidigare, men på senare år haft karriär på var sitt håll. Nu sammanstrålar de i Sharkmob.

”De ska utgöra grunden för vår studio i London som är tänkt att bli en full 'trippel a-studio'. Och då behöver de vara ett par hundra man”, säger Fredrik Rundqvist.

Lokalen i London är inte spikad än, men det pågår en jakt i centrala delar som Soho och kring Waterloo station.

Sedan starten av Sharkmob har man arbetat på ett spel som kommer att lanseras nästa år. Men nu har de dragit igång ytterligare två spelprojekt – om man räknar in det i London.

”Det är riktigt kul. Vårt andra spel i Malmö håller vi nu på att bygga upp team kring och vi är väl redan 40–50 anställda där. Det är en investering på hundratals miljoner kronor som landat i Malmö. Det klubbades också i somras”, säger Fredrik Rundqvist.

Det nya spelprojektet i Malmö gör att Sharkmob nu har anställt en arkeolog och naturvetare för att göra researchen ordentligt.

”Vi vill att våra spel ska vara ordentligt vetenskapligt baserade. Sen kan man lägga på ett fantastiskt lager på allt såklart, men det är roligt att kunna få anställa sådana nya kompetenser”, säger Fredrik Rundqvist.

Var är Sharkmob om ett år?

”Då har vi släppt vårt första spel och har fått testa att vara ett komplett spelbolag. Londonkontoret har då kommit en bit på vägen. Sedan får vi se. Jag är beredd att öppna en studio varsomhelst där det finns talang som vill jobba med oss. Det skulle kunna vara ännu en studio i Malmö också”, säger Fredrik Rundqvist.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Sharkmob har släppt en bild från det första, och ännu hemliga spel, som bolaget ska lansera under 2021.
Sharkmob har släppt en bild från det första, och ännu hemliga spel, som bolaget ska lansera under 2021. Foto: Press.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer