Annons

Nya teledrottningen fick personalen att gråta

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz
Miljardären som saknade kyl i ett års tid, biljardären som inte längre är rikast i världen och Apotea-grundarens nästa affärsidé. Det är några saker som Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz funderar på denna vecka, tillsammans med betydelsen av whisky för Sveriges nya teledrottning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I förra veckans Di Weekend hade vi ett glassigt reportage från spelmiljardären Fredrik Westers spanska residens. Men hemmalivet har inte alltid varit så lyxigt. I början av Paradoxäventyret, i samband med att han träffade nuvarande kärleken och mamman till hans två barn, bodde han i en etta i Vastastan i Stockholm. När han började dejta Lovisa så ska han ha varit utan en fungerade kyl i ett år. Folk undrade tydligen över hur han kunde leva så, men enligt Fredrik så kommer ju ölen kall ur tappen på krogen. 

”Det säger väl kanske en del om ens personlighet. Jag var väldigt mycket ungkarl då”, ska han ha kommenterat detta med.

Allison Kirkby hittade styrkan i whiskyn.
Allison Kirkby hittade styrkan i whiskyn. Foto: Martin Kiessling

I veckan blev det klart att Allison Kirkby blir Sveriges nya teledrottning. Skotskan tar nästa år över vd-stolen på Telia. Hon var tidigare vd för Kinneviks konkurrent Tele2 innan det slogs ihop med Comhem. Sedan dess har hon bossat över den danska teleoperatören TDC. 

Läs mer: Hon är en ”game changer” – dags att ompröva folkaktien

Allison Kirkby har jobbat sig upp från golvet. Hon ska sakna universitetsutbildning och komma från en arbetarbakgrund. Hennes karriär började på destilleriet hos whiskytillverkaren Johnnie Walker i Glasgow samtidigt som hon läste till redovisningsekonom. Svenskarnas punktlighet var något som förvånade henne i början och hon uppskattar rättframheten som råder. Hon ska varit så omtyckt på Tele2 att anställda ska ha gråtit öppet när hon slutade. Kanske kommer personalen på Telia skåla med en finare årgång whisky nu till helgen. 

Synd att Daniel Ek är lite av en näringslivets ”Greta Garbo” – en tv-debatt mellan honom och Edward Blom vore ju guld.
Synd att Daniel Ek är lite av en näringslivets ”Greta Garbo” – en tv-debatt mellan honom och Edward Blom vore ju guld.

Spotifygrundaren Daniel Eks besvär med sin drömkåk i Djursholm har ju varit en ständig följetong hos oss och genererat stort intresse hos er läsare. I veckan kunde vi berätta att Danderyds byggnadsnämnd nu gett honom rätt att riva 1890-talsvillan. Dock hindrar detaljplanen honom från att bygga ligga högt.

Läs mer: Daniel Ek får riva lyxvillan – men måste bygga lägre

Miljardären köpte villan sommaren 2018 för 65 miljoner, började renovera och upptäckte under tiden en rad dolda fel som vattenskador, kapade bjälkar och en bärande plankvägg som är avsågad. Detta har nu orsakat en lokal liten strid i ett av Sveriges rikaste bostadsområden där grannar och politiker satt sig emot rivningen. 

En som nu engagerat sig i frågan är kulturälskaren Edward Blom. Till Aftonbladet sa han bland annat att ”även om man har startat Spotify borde man inte få köpa Mona Lisa, hugga sönder den och hånskratta folk i ansiktet”

Själv är jag kluven i frågan. De som känner mig vet hur jag vurmar för äldre saker – syns ofta i vintageklänningar och anser att mycket ”höll bättre hantverksmässig kvalitet förr”. Dock verkar mycket av kulturvärdet i villan vara förstört efter otaliga renoveringar och det skulle nog bli väldigt kostsamt att få det i dugligt skick.

Byter plats i rikast-toppen: Jeff Bezos och Bill Gates.
Byter plats i rikast-toppen: Jeff Bezos och Bill Gates.

Amazongrundaren Jeff Bezos är inte världens rikaste man längre. Istället tar Microsofts grundare Bill Gates tronen efter ett år. Båda bolagen rapporterade i veckan och även där gick det åt samma håll – Amazon levererade inte och Microsoft hade fortsatt flyt.

Kursfallet i veckan är dock bara en liten del av tronskiftet. Nyligen övertogs en fjärdedel av Jeff Bezos ägarandel i bolaget av exfrun MacKenzie Bezos som en del av deras skilsmässa. Hans exhustru är enligt Forbes nu god för 32,7 miljarder dollar och därmed en av världens 20 rikaste personer. Jeff Bezos lär dock inte sakna så mycket. Hans förmögenhet är fortfarande värd omkring en biljon kronor och kan därmed kalla sig för biljardär i svenska mått mätt.

Snart kanske vi istället ser Apoteas vd Pär Svärdson stående i havet som en odlare.
Snart kanske vi istället ser Apoteas vd Pär Svärdson stående i havet som en odlare. Foto: Joey Abrait

I veckan var jag på boksläppet för ”Sveriges nya miljardärer”. Den är skriven av två reportrar hos våra kära konkurrenter Breakit, Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg. Jag brukar kalla Breakit-folket för ”frenemies”, då det ärligt talat blir mer kramar än hårda ord när vi ses. Även om vi tävlar med varandra så brinner vi för samma saker. I boken intervjuas en lång rad profiler som ligger bakom nya svenska miljardbolag. 

En som medverkar och var på plats är nätapoteket Apoteas grundare Pär Svärdson. Han är en riktig serieentreprenör och var med och byggde upp Adlibris. En viktig del i affären kring e-handel är välfungerande logistik. Att distributionscentralen ligger i Morgongåva väster om Uppsala ska tydligen vara lite av en slump. När Adlibris skulle börja sälja böcker på nätet ska det där ha funnits ett förlag som hade plats över på lagret. I dag har Morgongåva förvandlats till ett viktigt transportnav. Idag har Apotea långt många fler lastbilar än Adlibris som går i skytteltrafik från Morgongåva.

Och snart kanske vi ser honom bygga nästa bolag. Tydligen har Pär Svärdson ett stort intresse för socialt entreprenörskap och Apotea ska bli hållbart. Något som engagerar honom är tydligen Östersjöns välmående. Vi får se om han börjar odla vass eller ostron.

Många gånger hamnar vi i dilemmat kring om ett tips ska bli ett ”brus” eller en nyhet. Vi har fortsatt granska de växande klagomålen mot fintechbolagen. Ett av dem är Bynk som under året samlat på sig diverse anmälningar. När Oscar Hyléen hörde av sig i veckan att han går in i bolaget som vice vd tyckte det vi var ovanligt lägligt. Han har en bakgrund från ett antal tunga pr- och lobbyingföretag som Brunswick samt JKL och nu senaste som vd för Diplomat. De blev kanske inte superglada för vilken nyhetsvinkel vi valde, men något som ett pr-proffs borde insett.

Läs mer: Efter kritiken – Bynk utser pr-proffs till vice vd

Lyssna gärna på senaste avsnittet av Digitalpodden där vi diskuterar ilskan mot kreditbolagen. Bland annat handlar det om Anyfin, som presenterar sig som ett ”schysstare” alternativ – men får samtidigt kritik för sin marknadsföring och har många kopplingar till marknadsledaren Klarna.

Läs mer: De rasar mot Klarnas affärsmodell – trots starka ägarkopplingar

Länk till acast

Jag får ofta frågan om vilka trender inom tech som man ska hålla koll på just nu. Googles genombrott med en kvantdator i veckan är enligt mig en märkeshändelse. Vi kommer att rapportera mer om kvantutvecklingen som kommer att prägla våra digitala liv. Nyheten satte kryptovalutor i gungning – de hypersnabba beräkningarna kan användas till både gott och ont, som att knäcka krypteringar och lösenord.

Googles kvantdator – lika delar vacker som skrämmande.
Googles kvantdator – lika delar vacker som skrämmande. Foto: Google
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer