Annons

Nya tungviktare in i Backing Minds

Från vänster: Fabian Hielte, Christina Stenbeck (topp) och Katarina Martinson och Emilia de Poret.
Från vänster: Fabian Hielte, Christina Stenbeck (topp) och Katarina Martinson och Emilia de Poret. Foto: Kollage.
Cristina Stenbeck, Katarina Martinson, Emilia de Poret, Fabian Hjelte och King-grundaren Tomas Hartwig. De är några av de nya tungviktare som går in i riskkapitalbolaget Backing Minds. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitalbolaget Backing Minds fick stor uppmärksamhet när man gav sig till känna i september i fjol. Grundarna och e-handelsprofilerna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi berättade om sin strategi att investera i tech-bolag bortom Stureplan.

“Nästan allt kapital går i dag till tighta, homogena nätverk med bas i Stockholms innerstad. Då skapas det bubblor och bolagen blir övervärderade. Vi försöker titta förbi de bubblorna, för det är där de riktigt bra affärerna finns”, sa Susanne Najafi då.

Redan från start kunde de två grundarna stoltsera med att man tagit in över 100 miljoner kronor från blytunga investerare som H&M:s vd Karl-Johan Persson, syskonparet William och Selma Olsson, som är arvtagare till Stena Line-imperiet, Oriflame-familjen Af Jochnick samt Collector Bank-grundaren Lena Apler. Men fonden var fortfarande öppen för nya investerare.

Särskilt kul är att vi fått in så många kvinnliga investerare.

Sedan dess har grundarna berättat om sina investeringar i tre bolag: e-handlaren Horse Me Up från Västra Frölunda utanför Göteborg, pengaröverföringsbolaget Transfer Galaxy från Vivalla utanför Örebro och Linköpingsbolaget Dynamic Code, som utvecklar och säljer hemtester för sjukdomar baserat på DNA-teknik.

Vad man inte talat öppet om är att man under tiden tagit in ännu mer kapital i fonden. 

Nu tar Susanne Najafi bladet från munnen.

”Vi har precis stängt fonden”, säger hon.

Susanne Najafi vill inte uppge exakt hur stor fonden har blivit. Men enligt Di Digitals källor rör det sig om ett belopp kring 200 miljoner kronor.

”Vi kunde tagit in mer kapital än vi gjorde”, säger Susanne Najafi. 

Bland de nya, tunga investerarna kan nämnas Cristina Stenbeck, Lundberg-imperiets arvtagare Katarina Martinson, Bonnier-arvtagare Pontus Bonnier, Ratos förre vd Susanna Campbell, Nordic Capital-arvtagaren och modeprofilen Emilia de Poret, Ernströmgruppens ordförande Fabian Hielte och King-grundaren Tomas Hartwig.

"Vi väldigt stolta över alla våra investerare. Särskilt kul är att vi fått in så många kvinnliga investerare", säger Susanne Najafi, som innan hon startade Backing Minds grundade fyra bolag, varav tre i techsektorn.

Hon ser inveseringarna som ett kvitto på att Backing Minds är rätt ute med sin investeringsmodell. 

"Sverige är fullt av fantastiska entreprenörer som idag inte har tillgång till de homogena och tighta riskkapitalnätverken. Våra investerare har också funderat över detta och gillar att vi bygger en modell som maximerar avkastning och samtidigt har potential att förbättra Sveriges konkurrenskraft", säger hon.

Susanne Najafi betonar att Backing Minds ska fortsätta att investera i en lagom hög takt. 

”Vi jobbar väldigt dedikerat med bolagen. Vi vill fokusera på att hitta rätt bolag i underinvesterade branscher. Om ett år gissar jag att vi investerat i ytterligare tre bolag”, säger hon.  

Även följdinvesteringar kan bli aktuella, då fonden har en investeringshorisont på 10 år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies