Hoppa till innehållet

Nya tungviktare in i Backing Minds

Cristina Stenbeck, Katarina Martinson, Emilia de Poret, Fabian Hjelte och King-grundaren Tomas Hartwig. De är några av de nya tungviktare som går in i riskkapitalbolaget Backing Minds. 

Från vänster: Fabian Hielte, Christina Stenbeck (topp) och Katarina Martinson och Emilia de Poret.
Från vänster: Fabian Hielte, Christina Stenbeck (topp) och Katarina Martinson och Emilia de Poret.Foto: Kollage.
Susanne Najafi (t.v.) och Sara Wimmercranz är grundare till Backing Minds.
Susanne Najafi (t.v.) och Sara Wimmercranz är grundare till Backing Minds.Foto: Patrik Olsson.

Riskkapitalbolaget Backing Minds fick stor uppmärksamhet när man gav sig till känna i september i fjol. Grundarna och e-handelsprofilerna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi berättade om sin strategi att investera i tech-bolag bortom Stureplan.

“Nästan allt kapital går i dag till tighta, homogena nätverk med bas i Stockholms innerstad. Då skapas det bubblor och bolagen blir övervärderade. Vi försöker titta förbi de bubblorna, för det är där de riktigt bra affärerna finns”, sa Susanne Najafi då.

Redan från start kunde de två grundarna stoltsera med att man tagit in över 100 miljoner kronor från blytunga investerare som H&M:s vd Karl-Johan Persson, syskonparet William och Selma Olsson, som är arvtagare till Stena Line-imperiet, Oriflame-familjen Af Jochnick samt Collector Bank-grundaren Lena Apler. Men fonden var fortfarande öppen för nya investerare.

Särskilt kul är att vi fått in så många kvinnliga investerare.

Sedan dess har grundarna berättat om sina investeringar i tre bolag: e-handlaren Horse Me Up från Västra Frölunda utanför Göteborg, pengaröverföringsbolaget Transfer Galaxy från Vivalla utanför Örebro och Linköpingsbolaget Dynamic Code, som utvecklar och säljer hemtester för sjukdomar baserat på DNA-teknik.

Vad man inte talat öppet om är att man under tiden tagit in ännu mer kapital i fonden. 

Nu tar Susanne Najafi bladet från munnen.

”Vi har precis stängt fonden”, säger hon.

Susanne Najafi vill inte uppge exakt hur stor fonden har blivit. Men enligt Di Digitals källor rör det sig om ett belopp kring 200 miljoner kronor.

”Vi kunde tagit in mer kapital än vi gjorde”, säger Susanne Najafi. 

Bland de nya, tunga investerarna kan nämnas Cristina Stenbeck, Lundberg-imperiets arvtagare Katarina Martinson, Bonnier-arvtagare Pontus Bonnier, Ratos förre vd Susanna Campbell, Nordic Capital-arvtagaren och modeprofilen Emilia de Poret, Ernströmgruppens ordförande Fabian Hielte och King-grundaren Tomas Hartwig.

"Vi väldigt stolta över alla våra investerare. Särskilt kul är att vi fått in så många kvinnliga investerare", säger Susanne Najafi, som innan hon startade Backing Minds grundade fyra bolag, varav tre i techsektorn.

Hon ser inveseringarna som ett kvitto på att Backing Minds är rätt ute med sin investeringsmodell. 

"Sverige är fullt av fantastiska entreprenörer som idag inte har tillgång till de homogena och tighta riskkapitalnätverken. Våra investerare har också funderat över detta och gillar att vi bygger en modell som maximerar avkastning och samtidigt har potential att förbättra Sveriges konkurrenskraft", säger hon.

Susanne Najafi betonar att Backing Minds ska fortsätta att investera i en lagom hög takt. 

”Vi jobbar väldigt dedikerat med bolagen. Vi vill fokusera på att hitta rätt bolag i underinvesterade branscher. Om ett år gissar jag att vi investerat i ytterligare tre bolag”, säger hon.  

Även följdinvesteringar kan bli aktuella, då fonden har en investeringshorisont på 10 år.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera