Annons

Nyamko Sabunis okända techfiasko – har bränt miljonbelopp

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Erik Simander/TT
Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni har investerat i den svenska techsektorn. Men hennes ägarandel i spelstudion Logtown Studios är i dag värdelös, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Visby) Nyvalda Nyamko Sabuni håller på onsdagen sitt första tal som partiledare för Liberalerna.

Sedan 2013 hade Nyamko Sabuni arbetat för ÅF Pöyry som hållbarhetschef, ett jobb hon lämnade för att leda opinionskrisande Liberalerna. I samband med att hon avslutade sin anställning på ÅF sålde Sabuni delar av sina aktier i bolaget till ett värde om 150.000 kronor.

Men i sin portfölj har Nyamko Sabuni även aktier i den onoterade spelutvecklaren Logtown Studios, kan Di Digital avslöja. När det nystartade bolaget tog in totalt 6 miljoner kronor i januari 2017 var Nyamko Sabuni med och investerade. Sammanlagt satsade hon 1 Mkr.

Det är dock pengar som Liberalernas nya partiledare knappast lär se röken av. Under 2018 lade Logtown Studios ned sin verksamhet. I maj i år kom sedan sista dödsstöten när bolaget upplöstes och ägarnas pengar brann inne.

Logtown Studios skulle designa spel till VR-plattformar, så som Oculus Rift och Playstation VR. I september 2017 släppte bolaget sin första titel, ”Cloudborn”, men spelet blev en flopp och sålde under förväntan. Logtown Studios fick heller inte in något nytt kapital, varken från existerande eller nya investerare.

”Det blev inte tillräckligt med intäkter från det för att komma i närheten av att driva verksamheten framåt. Vi jobbade mycket för att hitta en finansiellt gångbar lösning, både inom den existerande ägarkretsen och med tredjepart. Men vi hittade ingen väg framåt”, säger Johan Svärd, en av bolagsbyggarna bakom spelstudion Svrvive, som var delägare i Logtown Studios.

Under de 17 månader som bolaget var aktivt omsatte Logtown bara 9.000 kronor. Samtidigt gjorde bolaget en förlust på 6,7 Mkr.

Tyvärr gick det inte som planerat.

Läs mer: De tar in miljoner för att skapa VR-spel 

Sabunis oväntade intresse för att investera i onoterat uppkom när L-ledaren träffade företrädare för just Svrvive. För stunden sökte Svrvive inte efter nytt kapital, men de presenterade Logtown som ett alternativ. Efter ett möte mellan VR-bolaget och Nyamko Sabuni slog hon till.

”Nyamko valde att stödja ett företag där unga människor utvecklade ett spel som skulle öka förståelsen om vad korruption gör med ett samhälle. Hon gillade idén, men tyvärr gick det inte som planerat”, säger Gabriella Ohlzon, pressekreterare hos Nyamko Sabuni.

Partiledaren investerade i spelstudion genom sitt bolag Nyamko Sabuni AB. Det ska ”bedriva coaching, personlig rådgivning och personligt varumärkesbyggande”, enligt beskrivningen. Nyamko Sabuni genomför även föreläsningar.

Bolaget har dock haft en blygsam omsättning sedan starten 2014. Rekordåret blev 2017/2018, då Nyamko Sabuni gjorde en vinst på 118.000 kronor på en omsättning om 144.000 kronor.

När Nyamko Sabuni skrev under årsredovisningen var den miljon hon investerade i det floppade spelbolaget Logtown Studios bokförd som en finansiell tillgång, så lär det alltså inte bli när partiledaren stänger det kommande räkenskapsåret.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer