Annons

Nyhetstjänst för e-sport tar in 13 miljoner

Strafe ger e-sportsfans kontroll på det som händer inom sporten.
Strafe ger e-sportsfans kontroll på det som händer inom sporten.
Appen Strafe vill ge e-sportfansen de senaste nyheterna inom sporten. Nu tar bolaget in 13 Mkr i riskkapital. ”Om 18 månader siktar vi på att ha en miljon användare i månaden”, säger vd:n Einar Ahlström.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den globala marknaden för e-sport spås växa till 4 miljarder kronor i år. Samtidigt som stora aktörer som MTG, Activision Blizzard och Electronic Arts investerar i sektorn har även flera uppstickare klivit in. Förra veckan kunde Di Digital rapportera om startupbolaget Znipe, som utvecklar en streamingtjänst för e-sport.

Med tusentals professionella spelare och lag samt en uppsjö ligor kan det vara svårt att hålla koll på allt som händer inom e-sporten. Det är ett problem som Strafe, en nyhets-app för e-sport, vill lösa.

Appen samlar matchdata, nyhetsflöden samt uppdateringar från spelare och lag i samma tjänst. På sätt och vis kan den alltså liknas vid nyhetsstjänsten Omni, fast för e-sport. 

Bolaget tar nu in 13 Mkr i ny finansiering från existerande investerare och riskkapitalbolaget Zenith, för att bekosta framtida tillväxt.

 

Även hardcore-fans inom e-sport har ibland svårt att hänga med i vad som pågår.

 

Strafe är grundat av Einar Ahlström, Robert Samuelsson och Jonathan Lieberman som lanserade appen i november 2014. Även Andreas Thorstensson, numera partner på riskkapitalbolaget EQT Ventures och tidigare professionell e-sportare, samt entreprenören Boris Jordan-Mirchev är knutna till bolaget som passiva medgrundare.

Bland investererna återfinns Kings tidigare studiochef Fredrik Åhlberg, Marcus Jacobs, till vardags ansvarig för spelserien Candy Crush på King, och Unibet-grundaren Anders Ströms bolag Veralda som gick in i Strafe när bolaget tog in 5,5 Mkr i fjol.

Läs även: Mikael Persbrandt blir startup-investerare

”Vi ger e-sportsanvändare en totalupplevelse av vad om händer inom esport. Vi aggregerar allt innehåll och rapporterar detta live till användare. Som användare har man sedan möjligheten att skräddarsy innehållet som man vill, för vilka spelare, lag och turneringar som man följer. Även hardcore-fans inom e-sport har ibland svårt att hänga med i vad som pågår, säger Einar Ahlström.

Foto:
Strafes grundare Jonathan Liberman, Robert Samuelsson, Einar Ahlström och Andreas Thorstensson. 

Läs även: King-veteraner ska få ny svensk spelstudio att lyfta

Riskkapitalbolaget Zeniths investering på 7 Mkr görs på en värdering om 50 Mkr.

”Strafe har en stor potential att förenkla hela e-sportscenen. Jag är lite gammaldags och tycker att människorna är det viktigaste att bedöma i en investering. Och det var teamet bakom och runt Strafe som fick upp mitt intresse först när jag fick höra talas om det. Det här kan bli en kanoninvestering”, säger Tommy Jacobsson, styrelseordförande i Zenith. 

Strafe, som i nuläget har cirka 50 000 användare per månad, kommer nu att investera i marknadsföring för att öka antalet användare.

 

I slutet av 2017 siktar vi på att ha en miljon användare i månaden.

 

”Redan nu har vi användare i över 100 länder och i slutet av 2017 siktar vi på att ha en miljon användare i månaden. Vi har knappt börjat marknadsföra oss än men det är något vi kommer att satsa på framöver”, säger Einar Ahlström.

Läs även: Alibaba utmanar MTG med egen e-sportturnering

Än så länge finns ingen omsättning att tala om i Strafe. Bolagets plan är på sikt att tjäna pengar på annonser.

Den främsta konkurrenten, enligt Einar Ahlström, är det börsnoterade amerikanska bolaget The Score.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies