Hoppa till innehållet

Nytänkande hjärtdoktor vill klona sig själv

Hjärtspecialisten Leslie Saxon vill förändra sjukvården med hjälp av artificiell intelligens. Hon har skapat sitt ideala jag i form av en avatar som ska kunna göra allt hon inte hinner under en dag.

360 GRADER. Hjärtläkaren Leslie Saxon står i ett bås där kameror fotar av hennes kropp för att ge liv åt en avatar.
360 GRADER. Hjärtläkaren Leslie Saxon står i ett bås där kameror fotar av hennes kropp för att ge liv åt en avatar.Foto: Eddie Sakaki

(Di Digital/Los Angeles) Scott Dorman, chef för USC Center for Body Com­puting som är en del av universitetet i södra Kalifornien, USC, möter oss i entrén. Centret har nyligen flyttat in i nya lokaler i Silicon Beach, där många av Los Angeles techbolag numera huserar. Han ska ge oss en bakgrund inför vår intervju med ­kardiologen Leslie Saxon.

Det märks att hon är hyllad både i huset och utanför, och de senaste åren har hon blivit publicerad över 150 gånger i olika medicinska publikationer.

”Hon förstår både patienten och tekniken”, säger Scott Dorman.

Leslie Saxon träffar patienter flera gånger i veckan, men nöjer sig inte med det. Hon vill klona sig själv många gånger om och därifrån kommer idén om en avatar, en robot­version av henne själv.

”Jag gillar min avatar mer än mig själv. Den är mitt ideala jag. Den har uppdaterad medicinsk information och är alltid på samma bra humör för sina patienter”, säger Leslie Saxon.

Hon tar emot på sitt kontor där hennes skrivbord är fullt av papper, trots att hon är en pionjär inom digital vård.

Leslie Saxon grundade USC Center for Body Computing för tio år sedan då digital hälsa fortfarande var i sin linda, men sedan dess har utvecklingen gått snabbt.

2016 investerades det globalt över 5 miljarder dollar, nära 45 miljarder kronor, riskkapital i digital hälsa. I mitten av 2016 fanns det 170 000 digitala hälsoappar i Appstore och Google Play, och 180 av dem är godkända av det amerikanska läke­medelsverket FDA.

Läs också: Halv miljard till digital vård under 2016

Under USC Center of Body Com­putings flagg har Leslie Saxon startat det hon kallar ­Virtual Care Clinic, en virtuell mottagning. Det är ett samarbete mellan olika stra­tegiska partner, och som en del av kliniken har man utvecklat avatarappen Docon.

Jag gillar min avatar mer än mig själv.

I appen är det meningen att alla 1 500 läkare, experter och forskare från Keck School of Medicine, som är en del av USC och där Leslie Saxon också är professor, i framtiden ska finnas med som avatarer.

I flera intervjuer har Leslie Saxon kallat det man vill göra med den ­virtuella mottagningen för ett slags ­operativsystem för digital vård. Det vill hon ska ligga till grund för framtidens vård som till mångt och mycket kommer att levereras digitalt.

”En sak som är frustrerande med att vara läkare är att du har en massa expertis, men du når bara ett begränsat antal människor. För mig är det tillfredsställande att inte bara min expertis, utan all medicinsk kunskap som finns i utvecklade länder kan spridas över världen”, säger hon.

Foto:

I appen Docon är Leslie Saxon tillgänglig för sina patienter dygnet runt.

Appen Docon har utvecklats i sam­arbete med USC Institute of Creative Technologies. Testversionen fokuserar på förmaksflimmer i hjärtat och ­Leslie Saxon hoppas att den ska släppas nästa år.

”I och med att avataren måste vara supersmart har vi gjort en prototyp som vi testar på några patienter, men när vi släpper appen kommer den att vara komplett. Vi kommer troligen att lägga ut den via Apples healthkit och ge alla som har en Applepryl tillgång till den. Då kommer den att ingå i ett forskningsprojekt”, säger Leslie Saxon.

Leslie Saxons digitala klon är tillgänglig dygnet runt i appen och i den har hennes team programmerat in tusentals svar på frågor som hennes hjärtpatienter har ställt. 

I Docon kan hjärtpatienten få svar på frågor som vad förmaksflimmer innebär, vilka varningssignaler som finns, om det går bra att utföra fysisk träning och vilka mediciner och operationer som finns tillgängliga. Men hennes avatar kan än så länge inte ställa diagnoser.

Leslie Saxon tror att artificiell intelligens på sikt kan ta över mycket av det som läkare lägger sin tid på i dag. Att ­virtuella och digitala assistenter kan göra 80 procent av det läkarna gör fast bättre, och att de i sin tur kan lägga sin tid på det som är mer väsentligt.

”Kommer ni ihåg piloten som ­landade planet på Hudsonfloden? Det handlade om att använda en pilots erfarenhet optimalt. Det är dit vi måste komma med medicin och läkare”, säger Leslie Saxon.

Läs också: Miljoner till ny läkartjänst för kroniskt sjuka

Men det är inte heller alla som föredrar att prata med en fysisk läkare. I  ett forskningsprojekt som just nu pågår på USC Center for Body Com­puting, får amerikanska soldater prata om sina krigsupplevelser med en avatar. De lider av posttraumatisk stress och data har visat att de är mycket mer villiga att öppna sig inför en­ ­virtuell person än en fysisk.

”När man kommer in i en patients rum kan han eller hon känna sig bedömd och vara nervös. Det kan uppstå en pressad situation och patienten kanske inte vill ta upp för mycket av ens tid”, säger Leslie Saxon.

Soldaterna kan också prata med robotläkaren när de själva bestämmer sig för att göra det, och den har lagrat personens bakgrund för att kunna leverera personliga svar och lösningar.

Foto:

Leslie Saxon vill att alla ska få femstjärnig vård.

Ett annat av Leslie Saxons intressen är att göra världen säkrare för kvinnor och barn, genom att ge dem olika verktyg runt exempelvis barnafödande, aborter och våld mot kvinnor. Hon tror att virtuella läkare som når människor via mobilen kan skapa ett skyddsnät för den gruppen i samhället.

Leslie Saxon beskriver sig själv som besatt av tanken på att nå många människor.

I stora delar av världen har människor inte tillgång till sjukvård och hon vill ge dem det hon kallar en ”femstjärnig Four Seasons Hotel”-upplevelse.

”Jag är väldigt amerikansk på det sättet att jag inte är socialist. Jag vill inte ha trestjärnig vård till alla, utan den bästa vården.” 


 Fakta Leslie Saxon

  • Kardiolog, ansvarig för divisionen för hjärt- och blodkärlsmedicin på universitetet i södra Kalifornien, USC, och professor på Keck School of Medicine.
  • Hon startade USC Center for Body ­Computing 2007 och USC Virtual Care Clinic 2016.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera