Annons

Nytt datacenter i konkurs – försökte stjäla utrustning

Genrébilder: polisavspärrningar och en serverhall.
Genrébilder: polisavspärrningar och en serverhall. Foto: TT.
Ännu ett datacenterbolag har begärts i konkurs i Norrland. Nu har en infekterad tvist och ett polisärende uppstått. ”En ledande befattningshavare greps när han höll på att tömma lokalen”, säger konkursförvaltaren Fredrik Sundin. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett kontroversiellt beslut från Skatteverket förändrade spelplanen för den svenska datahallsbranschen. I veckan kunde Di Digital rapportera att den första lokala aktören, Bolooba i Västernorrland, gått i konkurs efter myndighetens nya tolkning.

Nu kan Di Digital avslöja att Techshelf, ett bolag som driver datacenter i lilla Robertsfors utanför Umeå, också har begärts i konkurs. Ansökan skickades in i februari 2019.

”De har hamnat på obestånd och kunde inte betala sina fakturor”, säger konkursförvaltaren Fredrik Sundin.

Techshelf grundades så sent som sommaren 2018 och är ett ”co-location”-bolag. Affärsidén var att hyra ut serverplats i Robertsfors till tyska kundföretag.

Läs mer: Datacenter går i konkurs: ”Vi skulle få tillbaka 4 miljoner”

Konkursboet har bland annat en skuld på 3,3 miljoner kronor till elleverantören Skellefteå energi.

Hade Techshelf ansökt om återbetalning av energiskatt hos Skatteverket?

”Jag tror att de ansökt om det, eller i vart fall försökt uppfylla kraven för att kunna ansöka om det”, säger Fredrik Sundin.

Obetalda elräkningar är inte den enda orsaken till konkursen, det har även uppstått en tvist om vem som egentligen äger servrarna. 

”Det är lite speciella omständigheter kring denna konkurs. En ledande befattningshavare för bolaget greps i november i fjol då han höll på att tömma verksamhetslokalen på servrar”, säger Fredrik Sundin.

Verksamheten stängdes ner efter händelsen och har inte kommit igång sedan dess. Vid gripandet i november 2018 uppgavs det att servrarna i lokalen hade ett värde på ungefär 15 Mkr.

”Hälften av servrarna har varit beslagtagna av polisen med anledning av brottsutredningen”, säger Fredrik Sundin.

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

Fallet är komplicerat, understryker konkursförvaltaren Fredrik Sundin. Men han tror att stöldförsöket hänger ihop med att Techshelf försökt uppfylla kraven för att få rätt till lägre energiskatt. Skatteverkets nya tolkning innebär ju att datacenterbolagen själva måste äga utrustningen för att ha rätt till avdrag. 

”Det råder delade meningar om vem som äger servrarna och befattningshavaren uppger att han velat säkra dem för bolagets räkning”, säger Fredrik Sundin.

Fanns det någon tvist i bolaget innan Skatteverket ändrade sin tolkning?

”Jag har svårt att tro det. Det här är troligen relaterat till att man vill omfattas av reglerna. Innan det har man varit på det klara med hur ägandet av utrustningen såg ut”, säger Fredrik Sundin.

Anders Norberg vid åklagarmyndigheten i Umeå är förundersökningsledare i fallet.

”Jag har inte fattat ett beslut i ärendet än, förundersökningen pågår fortfarande. Vi har fått in en del material och ska se över detta, men ingen är åtalad i nuläget”, säger Anders Norberg.

Han uppger att sex personer fortsatt är misstänkta för grov stöld.

”De greps på plats och var frihetsberövade i några dagar, men försattes på fri fot i samband med häktningsförhandlingarna”, säger åklagare Anders Norberg.

Samtliga misstänkta är tyska medborgare och åklagaren väntas fatta beslut om eventuellt åtal under mars månad. Di Digital har via konkursförvaltaren sökt bolagsföreträdarna för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer