Annons

Nytt direktiv sätter skräck i Spotify

Ett förslag från EU-parlamentet kan ge musiker, författare och andra skapare rätt att kräva mer ersättning från digitala plattformar som Spotify.
Ett förslag från EU-parlamentet kan ge musiker, författare och andra skapare rätt att kräva mer ersättning från digitala plattformar som Spotify. Foto: TT/Hampus Andersson
Spotifys redan hårt pressade resultat riskerar att få ytterligare en smäll. I dag går över 70 procent av intäkterna till musikbranschen och enligt ett nytt förslag tvingas bolaget betala ännu mer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förhandlingarna om EU:s upphovsrättsdirektiv är inne i sin slutfas och kan avgöras så tidigt som denna vecka.

Direktivet rymmer flera kontroversiella förslag, däribland ”artikel 11” som beskattar plattformar som Facebook och Twitter varje gång en användare delar en tidningsartikel eller annat upphovsrättsskyddat material.

Ett förslag som har fått mindre uppmärksamhet är en klausul som ska ge musiker, författare och andra kreatörer mer betalt. Syftet är att de ska få ”skälig och proportionell ersättning” när deras verk används på internet. Detta ska kunna ske genom kollektivavtal, via sammanslutningar som låtskrivarorganisationen Stim eller andra ”mekanismer för lagstadgad ersättning”.

Detta förslag möter skarpt motstånd hos Spotify, som är oroliga för stora anspråk från musiker som skulle kunna kräva mer pengar än tidigare.

Spotifys policyansvariga i Bryssel larmade nyligen det svenska justitiedepartementet i ett mejl som Di Digital har tagit del av. De påpekar att företagen som driver tillväxten i musikbranschen hotas av förslaget.

”Detta skulle innebära en dubbelbeskattning av streamingföretag, som redan betalar 70 procent av sina intäkter till låtskrivare, producenter och artister”, skriver Eleanor Flanagan, ansvarig för europeiska policyfrågor på Spotify, i sitt mejl till departementet.

Läs mer: 118 kompositörer och låtskrivare: ”EU, skydda våra rättigheter nu!”

Enligt förslaget, som lades fram av EU-parlamentet i somras, ska kreatörer kunna förhandla kollektivt om ersättningar från digitala plattformar som Spotify. Detta kan komma att ske även om skaparna i fråga inte har någon avtalsrelation direkt med plattformen.

Musiker och författare kommer alltså i teorin att kunna begära mer ersättning från tjänster som Spotify, Youtube och ljudbokstjänsten Storytel. Detta även om de redan får betalt från dessa via mellanhänder som skivbolag och bokförlag.

Spotify befarar stora anspråk, såsom de stämningar i miljardklassen som artister och låtskrivare de senaste åren har riktat mot bolaget i USA. Detta i ett läge då nära tre fjärdedelar av bolagets intäkter redan går till skivbolag, musikförlag och andra intressenter i branschen.

Det är enligt flera källor den socialdemokratiska parlamentsgruppen S&D som har drivit igenom förslaget. Där ingår sex svenska parlamentariker från Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ. Men även den liberala gruppen ALDE ska ha ställt sig bakom det. Där ingår parlamentariker från Liberalerna och Centerpartiet.

Den svenska regeringen har hittills motsatt sig EU-parlamentets tillägg i direktivet. Anledningen är enligt justitiedepartementet att texten har uppkommit relativt sent i processen, utan det sedvanliga förarbetet.

”Vi motsätter oss att man för in den här typen av nya bestämmelser i det här sena skedet i förhandlingarna”, säger Patrik Sundberg, rättssakkunnig på Justitiedepartementet, som nyligen träffade Spotifys representanter i frågan.

”Det saknas en konsekvensanalys, vilket gör att det är svårt att bedöma om det här är ett bra eller dåligt förslag”, tillägger han.

Läs mer: Mikael Pawlo: ”EU:s copyright-förslag hotar fria innovationer på internet”

Även om den svenska regeringen motsätter sig förslaget är det troligt att en formulering om rättvis ersättning kommer med i den slutgiltiga texten. Det uppger en källa med insyn i processen för Di Digital.

”Någon formulering borde man kunna enas om. De har arbetat på detta under ganska lång tid, och förslaget blockerades inte i det tidiga skedet”, säger källan.

Frågan för Spotify är nu hur stark den slutgiltiga texten blir. Bolaget har avböjt att kommentera sina lobbyinsatser.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer