Annons

Nytt EU-utslag kan sätta krokben för Uber

Uber-appen på väg bort från Danmark.
Uber-appen på väg bort från Danmark. Foto: Niklas Lundengård
Uber bör omfattas av samma lagar som annan taxiverksamhet, rekommenderar EU:s generaladvokat. En kommande dom i Spanien kan få enorma konsekvenser för Ubers verksamhet över hela Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Huruvida Uber är ett taxibolag eller, som de själva hävdar, endast en plattform som förmedlar taxitjänster har utretts av EU-domstolen sedan förra året. Nu har man landat i ett beslut.

Under torsdagen fastslog EU:s generaladvokat att Ubers taxiverksamhet i Barcelona är en transportverksamhet och måste därför omfattas av samma regler som en sådan. Väljer domstolen att följa förslaget kan domen få enorma konsekvenser för Ubers verksamhet över hela Europa.

”Ubers elektroniska plattform är visserligen innovativ, men faller trots det inom ramen för transportområdet. Som ett resultat av detta kan Uber tvings ansöka om licenser och följa nationella lagar”, skriver EU-domstolen i ett pressmeddelande.

Fallet drogs igång av ett taxiförbund i Barcelona redan 2014, som anser att Uber gör sig skyldigt till "illojal konkurrens", då varken förare eller fordon har de licenser som krävs för taxiverksamhet i staden.

Läs mer: ”Hur många smällar klarar Ubers vd?”

Taxiförbundet får nu medhåll av EU:s generaladvokat Maciej Szpunar.

”Den tjänst som Uber erbjuder kan inte anses tillhöra kategorin informationssamhällets tjänster. Det rör sig snarare om organisation och administration av ett komplett system för lokal transport på begäran”, skriver Szpunar bland annat.

Själva domen väntas senare i år. Oftast — men långt ifrån alltid — följer domstolen generaladvokatens förslag till utslag.

EU-domstolens utlåtande är det senaste bakslaget för Uber på den europeiska marnaden. Så sent som i mars i år tvingades bolaget att lämna den danska marknaden efter att en domstol kommit fram till att tjänsten bröt mot dansk lag.

Läs mer: Efter domen: Uber lämnar Danmark 

TT/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies