Annons

Nytt miljardregn för Minecraft

Minecraft fortsätter att gå som tåget.
Minecraft fortsätter att gå som tåget.
Bolaget bakom succéspelet drar in mer pengar än någonsin tidigare, kan Di Digital avslöja. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I september 2014 sålde Minecraftgrundaren Markus "Notch" Persson sitt bolag Mojang till Microsoft för 17 miljarder kronor.  Från starten 2009 har historien om Minecraft varit en av de mest spektakulära i svensk näringslivshistoria. Minecraft har lockat miljontals spelare och gjort alla bolagets tre grundare till miljardärer.

Nya siffror visar dessutom att succén är långt ifrån över. Efter att Minecraft köptes av Microsoft 2014 har pengarna fortsatt att forsa in. I bolagets färska årsredovisning för det brutna verksamhetsåret 2015/2016 framgår att Mojang drog in 3,8 miljarder kronor och gjorde ett resultat på 1,7 miljarder kronor. Då ska också noteras att bolagets kostnader främst utgörs av betalningar till Mojang Synergies som ägs av Microsoft via ett holländskt holdingbolag. 

Läs mer: Minecraft har nu sålt i över 100 miljoner exemplar

Faktum är att fjolåret är Minecrafts bästa intäktsår hittills – trots att det alltså är sju år sedan spelet släpptes. Spelet drog in 315 miljoner kronor i månaden i fjol, vilket kan jämföras med året innan då motsvarande siffra var 232 miljoner kronor. 

Bolaget skriver också i sin årsredovisning att man även framåt planerar att fortsätta utveckla succéspelet.

"Under året förväntas vi anställa ytterligare personer för att arbeta med spelutveckling och affärsutveckling", skriver de i årsredovisningen.

Läs mer: Sveriges lönsammaste spelbolag

De tre grundarna av bolaget Markus Persson, Jakob Porsér och Carl Manneh lämnade alla bolaget i samband med försäljningen till Microsoft. Mojang leds numera av Carl Mannehs tvillingbror Jonas Mårtensson.

Läs mer: Här är Sveriges 27 tech-miljardärer


 Så mycket har Minecraft sålt för (per månad)

  • 2010/11: 34 Mkr
  • 2012: 125 Mkr
  • 2013: 170 Mkr
  • 2014/15: 232 Mkr
  • 2015/16: 315 Mkr
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer