Annons

Nytt miljonregn över spelstudion Resolution Games

Tommy Palm är vd och medgrundare av AR- och VR-studion Resolution Games.
Tommy Palm är vd och medgrundare av AR- och VR-studion Resolution Games. Foto: Patrik Olsson
King-veteranen Tommy Palms spelstudio Resolution Games tar in 67 miljoner kronor i nytt kapital. Bolaget som har släppt en rad VR-spel samt ett spel på AR-bolaget Magic Leaps plattform siktar nu på att skala.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av 2015 drog Tommy Palm igång spelstudion Resolution Games tillsammans med sin parhäst Martin Vilcans. När bolaget släppte sitt första VR-spel i början av 2016, fiskespelet Bait, hade bolaget redan fått Googles riskkapitalbolag GV samt svenska Creandum och Bonnier Ventures som backare

Tre år senare har bolaget hunnit släppa fem VR-spel. Tidigare i höstas lanserade de   även ett Angry Birds-spel på det hajpade AR-bolagets Magic Leaps plattform. Trots att fiskespelet Bait har laddats ned 2,5 miljoner gånger är VR- och AR-marknaden fortfarande liten i jämförelse med resten av spelmarknaden.

Läs även: Angry Birds återkomst – som ett AR-spel 

Nu tar Resolution Games in 7,5 miljoner dollar, motsvarande 67 miljoner kronor. Förutom bolagets existerande ägare tillkommer nya aktörer som Mizmaa Ventures, den svenska investmentbanken GP Bullhound, riskkapitalbolaget Fly Forever, samt David Helgason, grundare av spelmotorn Unity.

Spelstudion har sammanlagt tagit in 13,5 miljoner dollar, drygt 120 miljoner kronor, i riskkapital. Tommy Palm uppgav tidigare i år att Resolution Games numera går med vinst. De nya miljonerna är snarare för att växa med fler spel för AR och VR än en överlevnadsåtgärd.

”Med den här gruppen bakom oss kan vi arbeta för att skala verksamheten och förbereda oss för att dra nytta av marknaden som är på väg att mogna. För oss handlar det om att göra fler spel men även om andra saker som sociala spel. Men det har inte gått att göra eftersom det inte har funnits en tillräckligt stor marknad. Det tror vi kommer att ändras nästa år”, säger Tommy Palm.

Lyssna på: Startup Stories med Tommy Palm om resan från Candy Crush till VR 

Tanken är att vara ett av de ledande bolagen på den här typen av spel när och om marknaden exploderar. 

”Det är ett väldigt spännande läge bland annat med att den nya Oculus Quest. Då tror vi att antalet spelare kommer att öka och att det också medför en starkare multiplayer-marknad”, säger Tommy Palm. 

Oculus Quest är Facebook-ägda Oculus senaste produkt som lanseras under 2019. Det nya VR-kitet fungerar utan sladdar eller uppkoppling till en dator. Förhoppningen är att ett fristående VR-kit för en prislapp på cirka 5 000 kronor kommer att locka fler till den nya spelmarknaden.

Enligt uppgifter från bolaget värderas Resolution Games till närmare 790 miljoner kronor i samband med denna investering.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer