Annons

Nytt svenskt scooterbolag rullar ut i Stockholm

Ayos medgrundare Christian Zanders.
Ayos medgrundare Christian Zanders. Foto: Wilda Nilsson / Ayo
Elscooterkriget på städernas gator tätnar. Nu ska svenska Ayo slå sig in på marknaden, men bolaget väljer en annan väg än konkurrenterna Voi, Lime och Tier.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska storstäder dränks just nu av elscootrar, bara ett fåtal gator är fredade från åsynen av färdmedlet. Än så länge finns en handfull aktörer på plats i Sverige som tillsammans rullat ut tusentals elscootrar.

Nu är det dags för ytterligare en utmanare att slå sig in på marknaden. Det handlar om svenska Ayo, som planerar att rulla ut tjänsten i Stockholm under sommaren.

”Sättet vi transporterar oss på kommer bli 'on demand'. Eftersom vi kommer från det tänket så är steget för oss inte så stort”, säger medgrundaren Christian Zanders.

Ayo ingår i samma koncern som ”on demand”-plattformen Suavoo, som grundades 2016 av Christian Zanders, Linda Melin och Andreas Drougge. Christian Zanders har också en bakgrund som grundare till e-handelsplattformen Jetshop. Suavoo erbjuder en skönhetsapp som byggt upp ett nätverk av partners, bland annat hotellkedjor.

Ayo har i sin tur byggts på egna ben, men kommer använda samma tänk kring partnerskapsnätverk för att nå marknaden.

”Eftersom Suavoo har en viss verksamhet i USA och Los Angeles, så såg vi att delningsmodellen kommer att vara ett extremt aggressivt spel som kräver mycket kapital och det kommer finnas en hel del aktörer som gör samma sak. Vi såg att vi redan hade ett distributionsnätverk som kunde användas till vår fördel”, säger Christian Zanders.

”Vi upplever att det finns ett behov av transport när man kommer som resenär eller turist. Vi börjar med fokus på Norden, sedan har vi byggt upp ett partnernätverk med europeiskt fokus. Partnerföretagen har ju också globala nätverk.”

Läs mer: Nu rullar polsk utmanare ut sina elmopeder i Stockholm 

Ayos tjänst för elscootrar.
Ayos tjänst för elscootrar. Foto: Press.
Vi har träffat ett femtiotal tillverkare i Asien.

Ayo kommer, till skillnad från konkurrenterna Voi, Lime, Tier och Glyde, att erbjuda elscootrarna via exempelvis hotell. Tanken är att hyra ut fordonen under en längre tid till en fast timtaxa. Användaren ska tjäna på att hyra under en längre tid, jämfört med övriga aktörer som tar en minuttaxa. 

Det innebär också att Ayos scootrar inte kommer att ställas ut på gatorna i samma utsträckning som exempelvis Voi, Tier och Glyde har gjort. Dessutom kommer Ayos partners att sköta utställningen och laddningen av elscootrarna, vilket gör att Ayo inte behöver samma omfattande nätverk av folk som samlar in och laddar elscootrarna på nätterna.

Bolaget smyglanserade sina scootrar redan under förra sommaren för att se hur användarmönstret såg ut. Enligt Christian Zanders har man skjutit på en bredare etablering för att kunna hitta en elscootermodell som håller i minst ett år.

”Vi hade egentligen kunnat rulla ut detta under hösten förra året. Men vi har i tillverkningsmodellen, ända ner till programvara, lagt ner stora investeringar och tid för att få en skalbar modell som också är lönsam. Vi har träffat ett femtiotal tillverkare i Asien för att kunna välja ut den elscooter som fungerar bra med de behoven som vi har”, säger han.

Suavoo och Ayo backas sedan tidigare av bland andra riskkapitalbolaget Wellstreet. I februari beslutade man att öppna för ytterligare en nyemission på högst 300 000 aktier med en kurs på minst 10 kronor per aktie. Bolagets kassa ska dock för tillfället räcka ett tag till, enligt Christian Zanders.

”Vi har den finansiering som vi behöver just nu, så är inte aktivt ute och söker kapital. Vi kommer genomföra den första utrullningen under sommaren i Stockholm, sedan kan vi rulla ut i Norden via partnernätverket.”

Läs mer: Frizoner och fartgränser – nu inför Stockholms stad krav på scootrarna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer