Hoppa till innehållet

Nytta förenas med nöje i Kinneviks kvarter

Kinnevik blandar nytta med nöje i kvarteret i Gamla stan. Samtidigt spanar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz in techstjärnornas syskon.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Techvärlden samlar såväl nya som gamla pengar. Vi undrar såklart vilka av våra nya miljardärer som bildar nästa dynasti. Kan det vara till exempel Spotifys Daniel Ek och Martin Lorentzon eller Klarnas Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski?

Investmentbolaget Kinnevik KINV B +0,84%Dagens utveckling startade redan 1936 och har i dag en stark storägare i arvtagerskan Cristina Stenbeck. Kinnevik har genom åren utmanat i traditionella branscher, där investeringen på 900 Mkr i Mathem följer på det arvet. 

Huvudkontoret på Skeppsbron 18 i Stockholm är välkänt. Inte minst för den traditionella julgranen. Men det är inte Kinneviks enda avtryck i kvarteret. Enligt uppgifter äger även Kinnevik huset på Österlånggatan 17. Där finns det förutom konferenslokaler även personalbostäder. Mer detaljer om det ”Gröna huset” finns att läsa i biografin om Cristinas pappa ”Stenbeck” av Per Andersson. 

Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999.
Cristina Stenbeck med sin far Jan Stenbeck på besök på Dagens industri 1999.Foto: Ronny Karlsson

Jan Stenbecks tid ska här ha blandats nytta med nöje. Gröna huset inrymde restaurang, men även Kinneviks egna hotell med en tariff för interndebitering. I etagevåningen högst upp huserade Jan Stenbeck själv när han var i Stockholm. En annan som ska ha bott där på den tiden är författaren Jan Guillou

I dag sägs det att lägenheterna används av högre chefer inom Kinnevikssfären. I veckan träffade vi MTG MTG B +2,51%Dagens utveckling:s vd Jørgen Madsen Lindemann och nu är det tydligen han som gästar paradvåningen. Vill du festa likt Stenbeck kan du även hyra Österlånggatan 17:s chambre separée, döpt till ”Stenbecksrummet”.

Läs mer: Nya MTG har 2 miljarder på banken: ”Vill investera”  

Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson.
Mojangs tidigare vd Carl Manneh och nuvarande vd:n Jonas Mårtensson.Foto: Ann Jonasson

Att sköta bolag tillsammans med familjen har sina för- och nackdelar. Du känner väl till släktens egenskaper och egenheter. Superentreprenören Elon Musk har gjort sig välkänd för Tesla och Space X, men känner ni även till hans bror Kimbal Musk? Kimbal har även han startat en rad bolag och är i dag ägare och styrelsemedlem i Tesla. När tvillingarna Carl Manneh och Jonas Mårtensson styrde över Mojang, som ligger bakom spelsuccén Minecraft, måste det varit något förvirrande för de anställda.

Mark Zuckerbergs syster Randi Zuckerberg gjorde insatser på Facebook som utvecklingschef, men har nu sadlat om till entreprenör och investerare. I veckan kunde vi se Voi:s grundare Fredrik Hjelms syster Caroline Hjelm, och numer marknadschef på elscooterbolaget, berätta i TV4 att de startar trafikskola.

Vill du veta mer om 28-åriga Fredrik Hjelms resa till miljardvärdering kan du spana in senaste Di Weekend. Bland annat efterfrågar han licenser så att det inte blir för många spelare i varje stad.

Läs mer: Trafikrebellen sparkar i gång en revolution 

Vilket kanske kan behövas. På vissa ställen i Stockholm börjar det bli trångt med drösar av elsparkcyklar i gatuhörnen. På morgonen kunde vi berätta att antalet har ökat med över 140 procent på bara fem månader.

Läs mer: Antalet elscootrar ökade med över 140 procent – på fem månader 

En snackis som gått varm på Twitter idag är ett pressmeddelande från Quickbit. Efter artikeln ”Dolda nätverket bakom kryptoraketen” ämnar nu bolaget stämma Affärsvärlden och olika börsforum. Det märkliga är när vd:n Sven Hattenhauer i uttalandet jämför det som hänt med mediestormarna kring Benny Fredriksson och Fredrik Virtanen. 

Det verkar vara lite ”silly season” just nu i näringslivet. Dels så är det stor omsättning av nya vd:ar och chefer och dels trillar diverse affärer in. Tips som vi skulle blivit glada över i somras under nyhetstorkan tvingas vi nu tacka nej till. 

Senaste dagarna har sett alltifrån att Kinnevik köper 10 procent av amerikanska Village MD för 700 miljoner kronor till att bankutmanaren Capcito tar in 74 Mkr. En del tyckte att Hästnets finansieringsrunda på 135 Mkr var något i hästväg, men som gammal ryttare vet jag vilken engagerad målgrupp det är.

En del som kommer in med nyhetstips tycker vi fokuserar för mycket på pengar. Det håller inte att bara ha ”en bra idé”. Däremot blir det intressant när kapital och intressanta personer engagerar sig.

Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.
Jeff Bezos Amazon ligger högt i löneligan, men fortfarande en bit efter Stina Ehrensvärds Yubico.

Lönerna visar också vilka techbolag som är heta. Entreprenören Stina Ehrensvärd ger i snitt sina anställda på Yubico 128 000 kronor i månaden. Säkerligen råder det krig om säkerhetsexperterna i Silicon Valley. Är du ute efter just ett lönelyft verkar det annars vara globala jättar som betalar bäst.

Läs mer: Månadslön på 128.000 – här är techbolagen som betalar bäst 

Samtidigt får du då räkna med en hel del jobb för att se till att allt lirar rätt med moderskeppet borta i USA. Bolag som Google och Amazon sägs ha interna poängsystem. Vill du öka dina chanser att röra dig uppåt gäller det att leverera på rätt sätt. Mycket behöver då checkas av uppåt. 

En som älskar dokument är tydligen Amazons grundare Jeff Bezos. Som standard ska anställda lämna in ett sexsidigt dokument innan de presenterar en ny idé. Varje år behöver cheferna lämna in en affärsplan – också den på sex sidor.

Redan för över tjugo år sedan tryckte Jeff Bezos på vikten av dessa memon i sitt årliga brev till investerarna.  

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera