Hoppa till innehållet

Ödesvecka väntar för techjättarna

En ödesvecka väntar för de amerikanska techbolagen när krisande Facebook och Google och Amazon släpper sina kvartalsrapporter. Trots den senaste tidens börsturbulens finns det dock anledning att vara optimistisk, enligt fondförvaltaren Niklas Lundin på Handelsbanken.

I veckan kvartalsrapporterar Facebook för första gången sedan skandalen om läckt användardata.
I veckan kvartalsrapporterar Facebook för första gången sedan skandalen om läckt användardata.

Den senaste månaden har över 200 miljarder dollar, motsvarande 1700 miljarder kronor, i börsvärde gått upp i rök för de fyra it-jättarna Alphabet/Google, Amazon, Facebook och Netflix. 

Startskottet för turbulensen blev Facebooks dataskandal, som agerat sänke för teknologiaktier på de amerikanska börserna. Men nu finns det chans till revansch. 

Den kommande veckan ska nämligen Alphabet/Google, Amazon, Facebook, men även mikrobloggen Twitter, rapportera sina siffror för det första kvartalet 2018.

Fondförvaltaren Niklas Lundin på Handelsbanken, ansvarig för storbankens fond Amerika Tema, är optimistisk.

”Det borde presenteras starka siffror på bred front, drivet av en strukturell tillväxt, även om affärsmodellerna hos både Facebook och Google har börjat ifrågasättas. Bägge bolagen kommer troligtvis att leverera i linje med, eller till och med lite bättre än,  de relativt lågt ställda förväntningarna.”

Läs mer: Facebook-chefen: Skandalen påverkar inte vinsten 

Niklas Lundin, fondförvaltare på Handelsbanken.
Niklas Lundin, fondförvaltare på Handelsbanken.

Ett helt smärtfritt bokslut för Facebook är dock inte att vänta, varnar Niklas Lundin. Han tror bland annat att investerare kommer att grilla Mark Zuckerberg om hur bolaget ska tackla EU:s nya dataskyddslag GDPR. 

”Marknaden kommer inte minst att lägga mycket fokus på hur Facebooks användarbas har påverkats av dataläckan. Det värsta vore om tillväxten av nya medlemmar och reklamintäkterna stannat av, men än så länge finns inga konkreta tecken på det.”

”Jag misstänker att den underliggande affären fortsatt kommer att vara stark för Facebook, drivet av en strukturell tillväxt inom digital marknadsföring. Efterfrågan från företag att kunna erbjuda riktad annonsering till över 2 miljarder användare i världen har knappast minskat, trots dataläckan”, säger Niklas Lundin.

Redan under den gånga veckan fick marknaden en försmak när Netflix rapporterade ett mycket starkt första kvartal, där både användartillväxten och vinsten på årsbasis utklassade analytikernas förväntningar. Streamingjätten steg med drygt 9 procent samma dag och övriga stora techbolag följde med i uppgången.

Läs mer: Börsyra för techbolagen efter Netflix-rapport

För Amazons del kommer tillväxten inom deras dotterbolag Web Services, som erbjuder molnlösningar till företag, att vara avgörande vid den stundande rapporteringen enligt Niklas Lundin.

”Det är nästan ännu viktigare än deras vanliga marknadsplats för konsumenter. Utvecklingen av molnlösningar har accelererat och företagen ser det nästan som säkrare att numera lagra sin information hos Amazon än att ha egna dataservrar lokalt. På denna marknad är Amazon väldigt starka tillsammans med Microsoft.”

Den i övrigt goda amerikanska konjunkturen, som enligt Niklas Lundin delvis är framdriven av Donald Trumps skattereform, bäddar också för positiva kvartalssiffror för samtliga techbolag.

”Det finns absolut en cyklisk komponent även inom techsektorn. Just nu har det amerikanska näringslivet starka it-budgetar för att göra investeringar i hårdvara, men också i de mjukvarutjänster som techbolagen traditionellt tillhandahåller.”

Tvärtemot de flesta andra sektorer skulle techaktierna också kunna gynnas av ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina.

”Techbolagen är inte lika exponerade mot en konflikt som de flesta andra. I ett handelskrig stiger ofta råvarupriserna, vilket mjukvarubolag sällan påverkas av”, säger Handelsbankens förvaltare, och pekar i stället ut ökade regleringar som den största långsiktiga risken för teknologisektorn.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera