Hoppa till innehållet

Offerkoftorna klär varken Paolo eller Softbank-miljardären

Japanska miljardären Masayoshi Sons jesuskomplex. Daniel Eks jakt efter fågeln Fenix. Och de jätterika blir ännu rikare. Det och mer är några av veckans spaningar enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Debatten har varit hätsk efter avslöjandet om Paolo Robertos sexköp. Förra Mitt i bruset, som kommenterade nyheten, blev också Di:s tredje mest lästa artikel den veckan. Hans drag att själv spela ut sig som ett offer är sällan en väg till framgång hos allmänheten. Att skylla dåligt beteende på gamla orsaker är ingen ursäkt.  

Läs mer: Paolo Roberto greps på bar gärning

En annan som dragit på sig offerkoftan i veckan är Softbanks grundare Masayoshi Son. Jättefonden har gjort ett antal tech-investeringar som har gått uruselt och drabbats ännu hårdare av pandemin, som Uber och Wework.

Istället för att inse när en själv brister så kan det vara lättare att skylla på andra – eller peka på att man är missförstådd. Vision Fund rapporterade en hisnande förlust på drygt 170 miljarder för fjolåret. Samtidigt har en rad höga profiler, som Kinas rikaste man Alibaba-grundaren Jack Ma hoppat av styrelsen.

Masayoshis Sons försvar går nu ut på att The Beatles inte var populära i början samt att även Jesus var kritiserad och missförstådd. Kanske han kan finna tröst i Frank Sinatras låt ”That's life”: ”Shot down in May. But I know I'm gonna change that tune. When I'm back on top, back on top in June.”

De rika blir rikare

Den pågående krisen riskerar att öka klyftorna i samhället. Det finns chanser att bottefiska och göra bra investeringar i detta läge. En förvaltare i DiTV satte i veckan köp på trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna sedan han läst vår artikel om att Pricerunner sett antalet sökningar på robotgräsklippare öka med 300 procent mellan den 1 april och 17 maj. Samtidigt ökar arbetslösheten. På sikt kan skattetrycket öka till följd av kostnaderna efter pandemin. Telefonerna lär gå varma hos skatterådgivarna i Singapore eller i vissa ö-nationer.

En sammanställning från organisationen Americans for Tax Fairness visar att USA:s drygt 600 olika miljardärer ökat sin förmögenhet med 434 miljarder dollar, motsvarande cirka 4 190 miljarder kronor de senaste månaderna. I toppen av listan ligger Amazons grundare och vd Jeff Bezos samt Facebooks Mark Zuckerberg.

Läs mer: Pandemin gör miljardärerna ännu rikare – teknik-vd:ar tjänade mest

Efter flera år som vd för Brilliant Minds lämnar Natalia Brzezinski posten och Daniel Ek letar nu efter en ersättare.
Efter flera år som vd för Brilliant Minds lämnar Natalia Brzezinski posten och Daniel Ek letar nu efter en ersättare.Foto: Jesper Frisk, Henrik Montgomery

Streamingkungen söker efter fågeln Fenix

För fem år sedan startade Spotifys grundare Daniel Ek elit-konferensen Brilliant Minds. Genom åren har världsstjärnor som Barack Obama, Gwyneth Paltrow och Greta Thunberg intagit scenen på Grand Hôtel i Stockholm. Framtidskonferensen har dock blivit alltmer sluten. Pressen hålls borta och ifjol sände Expressen TV utanför. 

Ur kris kommer utveckling och kreativitet. Många bolag och projekt vill resa sig ur askan och tar inspiration från den mytomspunna fågeln Fenix. Det blir också temat för Brilliant Minds 2021. Men nu under ny ledning. Techprofilen Natalia Brzezinski lämnar posten som vd.

Läs mer: Hon lämnar elitens konferens i Stockholm – Daniel Ek söker efterträdare

Samtidigt kanske det ökar chanserna för att det nu ska öppnas upp och liveströmmas till fler. Liksom många techjättar kommer Spotifys personal att jobba hemifrån till nästa år – de är säkert även de sugna på att ta del av Brilliant Minds via livelänk

Den som håller koll på Di Digital i helgen kommer dessutom att kunna läsa en intervju med en av Daniel Eks bästa vänner, som dessutom ska ligga bakom hans kroppsliga förvandling.

Tyvärr blev inte alla lika glada av denna bild som Fundedbymes vd Daniel Daboczy (näst längst till höger).
Tyvärr blev inte alla lika glada av denna bild som Fundedbymes vd Daniel Daboczy (näst längst till höger).

Fundedbymen

Crowdfundingbolaget Fundedbymes aktie har legat starkt pressad sedan noteringen. Trots att förlusten minskades under första kvartalet orkade knappt marknaden röra ett finger. Vd:n Daniel Daboczy visade nyligen stolt upp den nya styrelsen på Facebook. Han hade nog dock inte väntat sig den hårda domen i kommentarerna: ”Styrelsen ser väldigt mycket ut som gårdagen”, ”50-talet ringde”, ”Farbröder farbröder och mera farbröder”.  

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.Foto: Jesper Frisk

Inga problem för Jarno

”Snubbarna är de nya gubbarna”, konstaterar stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg efter deras genomgång av andelen kvinnor i techbolagens styrelser. Den visar att de stora svenska techbolagen är inte bättre på jämställdhet än övriga näringslivet. 

Bolag som Na-kd, Spotify och Storytel ligger dock i toppen med omkring 40 procent. Na-kd:s grundare Jarno Vanhatapio förstår inte ens grundproblemet. Enligt honom är det rätt attityd som gäller vid rekrytering – utbildning och annat brukar jämna ut sig efterhand enligt honom. ”Etnicitet kommenterar jag inte ens. Vet knappt vad det är heller”, skriver han på sin Linkedin.

Läs mer: Allbright: Rutten kultur i techsektorn – ”snubbarna är de nya gubbarna”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera