Annons

Offerkoftorna klär varken Paolo eller Softbank-miljardären

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Japanska miljardären Masayoshi Sons jesuskomplex. Daniel Eks jakt efter fågeln Fenix. Och de jätterika blir ännu rikare. Det och mer är några av veckans spaningar enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Debatten har varit hätsk efter avslöjandet om Paolo Robertos sexköp. Förra Mitt i bruset, som kommenterade nyheten, blev också Di:s tredje mest lästa artikel den veckan. Hans drag att själv spela ut sig som ett offer är sällan en väg till framgång hos allmänheten. Att skylla dåligt beteende på gamla orsaker är ingen ursäkt.  

Läs mer: Paolo Roberto greps på bar gärning

En annan som dragit på sig offerkoftan i veckan är Softbanks grundare Masayoshi Son. Jättefonden har gjort ett antal tech-investeringar som har gått uruselt och drabbats ännu hårdare av pandemin, som Uber och Wework.

Istället för att inse när en själv brister så kan det vara lättare att skylla på andra – eller peka på att man är missförstådd. Vision Fund rapporterade en hisnande förlust på drygt 170 miljarder för fjolåret. Samtidigt har en rad höga profiler, som Kinas rikaste man Alibaba-grundaren Jack Ma hoppat av styrelsen.

Masayoshis Sons försvar går nu ut på att The Beatles inte var populära i början samt att även Jesus var kritiserad och missförstådd. Kanske han kan finna tröst i Frank Sinatras låt ”That's life”: ”Shot down in May. But I know I'm gonna change that tune. When I'm back on top, back on top in June.”

De rika blir rikare

Den pågående krisen riskerar att öka klyftorna i samhället. Det finns chanser att bottefiska och göra bra investeringar i detta läge. En förvaltare i DiTV satte i veckan köp på trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna sedan han läst vår artikel om att Pricerunner sett antalet sökningar på robotgräsklippare öka med 300 procent mellan den 1 april och 17 maj. Samtidigt ökar arbetslösheten. På sikt kan skattetrycket öka till följd av kostnaderna efter pandemin. Telefonerna lär gå varma hos skatterådgivarna i Singapore eller i vissa ö-nationer.

En sammanställning från organisationen Americans for Tax Fairness visar att USA:s drygt 600 olika miljardärer ökat sin förmögenhet med 434 miljarder dollar, motsvarande cirka 4 190 miljarder kronor de senaste månaderna. I toppen av listan ligger Amazons grundare och vd Jeff Bezos samt Facebooks Mark Zuckerberg.

Läs mer: Pandemin gör miljardärerna ännu rikare – teknik-vd:ar tjänade mest

Efter flera år som vd för Brilliant Minds lämnar Natalia Brzezinski posten och Daniel Ek letar nu efter en ersättare.
Efter flera år som vd för Brilliant Minds lämnar Natalia Brzezinski posten och Daniel Ek letar nu efter en ersättare. Foto: Jesper Frisk, Henrik Montgomery

Streamingkungen söker efter fågeln Fenix

För fem år sedan startade Spotifys grundare Daniel Ek elit-konferensen Brilliant Minds. Genom åren har världsstjärnor som Barack Obama, Gwyneth Paltrow och Greta Thunberg intagit scenen på Grand Hôtel i Stockholm. Framtidskonferensen har dock blivit alltmer sluten. Pressen hålls borta och ifjol sände Expressen TV utanför. 

Ur kris kommer utveckling och kreativitet. Många bolag och projekt vill resa sig ur askan och tar inspiration från den mytomspunna fågeln Fenix. Det blir också temat för Brilliant Minds 2021. Men nu under ny ledning. Techprofilen Natalia Brzezinski lämnar posten som vd.

Läs mer: Hon lämnar elitens konferens i Stockholm – Daniel Ek söker efterträdare

Samtidigt kanske det ökar chanserna för att det nu ska öppnas upp och liveströmmas till fler. Liksom många techjättar kommer Spotifys personal att jobba hemifrån till nästa år – de är säkert även de sugna på att ta del av Brilliant Minds via livelänk

Den som håller koll på Di Digital i helgen kommer dessutom att kunna läsa en intervju med en av Daniel Eks bästa vänner, som dessutom ska ligga bakom hans kroppsliga förvandling.

Tyvärr blev inte alla lika glada av denna bild som Fundedbymes vd Daniel Daboczy (näst längst till höger).
Tyvärr blev inte alla lika glada av denna bild som Fundedbymes vd Daniel Daboczy (näst längst till höger).

Fundedbymen

Crowdfundingbolaget Fundedbymes aktie har legat starkt pressad sedan noteringen. Trots att förlusten minskades under första kvartalet orkade knappt marknaden röra ett finger. Vd:n Daniel Daboczy visade nyligen stolt upp den nya styrelsen på Facebook. Han hade nog dock inte väntat sig den hårda domen i kommentarerna: ”Styrelsen ser väldigt mycket ut som gårdagen”, ”50-talet ringde”, ”Farbröder farbröder och mera farbröder”.  

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Foto: Jesper Frisk

Inga problem för Jarno

”Snubbarna är de nya gubbarna”, konstaterar stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg efter deras genomgång av andelen kvinnor i techbolagens styrelser. Den visar att de stora svenska techbolagen är inte bättre på jämställdhet än övriga näringslivet. 

Bolag som Na-kd, Spotify och Storytel ligger dock i toppen med omkring 40 procent. Na-kd:s grundare Jarno Vanhatapio förstår inte ens grundproblemet. Enligt honom är det rätt attityd som gäller vid rekrytering – utbildning och annat brukar jämna ut sig efterhand enligt honom. ”Etnicitet kommenterar jag inte ens. Vet knappt vad det är heller”, skriver han på sin Linkedin.

Läs mer: Allbright: Rutten kultur i techsektorn – ”snubbarna är de nya gubbarna”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer