Annons

Ökad oro för cyberbrott hos svenska bolag

Carolin Runnquist är cybersäkerhetsexpert på PWC.
Carolin Runnquist är cybersäkerhetsexpert på PWC. Foto: Knut Koivisto och Thomas Winje
En majoritet av de svenska storbolagen tror att de kommer att utsättas för fler cyberbrott under 2018. Nu måste företagen börja välja vilka tillgångar de vill vakta mot kriminella hackare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen rapporterades det att frilansappen Taskrabbit, som sedan 2017 ägs av den svenska möbeljätten Ikea, utsatts för en omfattande hackerattack och att deras tjänst ligger nere.

Men bolaget är inte ensamt om att drabbas. Av 100 svenska storföretag uppger närmare hälften, eller 47 procent, att de utsattes för minst en cyberattack i fjol. Det visar en undersökning från revisionsbyrån PWC som Di Digital har tagit del av.

Situationen riskerar dessutom att förvärras ytterligare, tror bolagen. Företrädare hos 7 av 10 storföretag räknar nämligen med att cyberbrotten kommer att öka under 2018. 

”Medvetenheten har ökat och vi har sett ett skifte hos företagen. Tidigare var oron 'om' de skulle komma att utsättas för en incident, men nu arbetar de snarare utifrån 'när' de kommer att drabbas”, säger Carolin Runnquist, cybersäkerhetsexpert på PWC.

Ett annat uppmärksammat fall är den så kallade it-härvan där ett 60-tal svenska företag drabbades, däribland Swedbank, NCC och Ikano Bank. På fredag faller domen i Malmö tingsrätt mot de åtta personer som står åtalade för dataintrång och bedrägerier på totalt 40 miljoner kronor.

”Sårbarheten i många tekniska lösningar är stora i dagsläget, eftersom att företagen inte har hunnit täppa igen alla sina säkerhetshål. Det motiverar hotaktörer att lägga tid och resurser på att komma åt tillgångar, till exempel data, information, pengar eller personuppgifter”, säger Carolin Runnquist.

Läs mer: Svenska sajter kan ha utsatts för kryptohack 

Hotaktörerna skiftar tillvägagångssätt från en dag till en annan

De svenska bolagen i PWC:s undersökning är av samma åsikt. Hela 83 procent uppger att de är oroade för att just den tekniska utvecklingen skapar ökade risker för cyberhot.

”Tiden där företagen hade råd och möjlighet att skydda all sin information är redan förbi. Det är åtminstone extremt svårt. Därför måste alla företag peka ut sina kronjuveler som man lägger extra krut på att skydda mer noggrant”, säger Carolin Runnquist.

Bolagen upplever att det enskilt största hotet kommer från kriminella aktörer. Hela 37 procent av företrädarna pekar ut attacker från nätverk med brottsliga motiv som det största problemet. Däremot är det bara 5 procent av bolagen som oroas över hotbilder från andra länder och främmande makt.

Läs mer: Hjärnan bakom hackerattacker mot bankomater i Europa gripen 

”Hotaktörerna skiftar tillvägagångssätt från en dag till en annan. Vid sidan om de vanliga investeringarna i säkerhet måste företagen därför ha kompetens inom cybersäkerhet i organisationen. Frågan måste också i betydligt större utsträckning börja ta plats på lednings- och styrelsenivå i storbolagen.”

Trots attacken mot Taskrabbit anser Carolin Runnquist att aktörer inom det digitala näringslivet ofta står bättre rustade mot cyberattacker än de betydligt mer resursstarka storbolagen.

”Startups har ofta ett tungt fokus på tekniken, där säkerhetsfrågor och robusta lösningar prioriteras. De är medvetna om hur mycket det påverkar varumärket att inte ha rätt dataskydd på plats redan från början”, säger hon.

Läs mer: Hackare tog sig in i Teslas molnkonto – bröt bitcoin på servrarna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer