Annons

Kändistäta bolåneutmanarens förlust ökar

Affärsängeln Lena Apler, Spotify-veteranen Sophia Bendz och det tidigare fotbollsproffset Fredrik Ljungberg.
Affärsängeln Lena Apler, Spotify-veteranen Sophia Bendz och det tidigare fotbollsproffset Fredrik Ljungberg. Foto: Di/Emil Fagander/TT
Fintechbolaget Bofinks förluster ökar, men enligt grundaren Joachim Ronneback Thomson är bolaget på väg in i nästa fas med nya bolånetjänster i portföljen.  ”Vi har produkter färdiga”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolåneutmanaren Bofink har som ambition att ta en ansenlig del av den stora bolånekakan. Bolaget tog nyligen in 5 miljoner kronor i nytt kapital för att expandera sitt erbjudande. Hittills har 275 000 bolånekunder kommit i kontakt med bolagets tjänster, enligt bolaget.

2018 var dock en fortsatt etableringsperiod för bolaget, som hade en mycket blygsam omsättning på 465 000 kronor. Resultatet landade på en förlust med nästan 5 Mkr, vilket kan jämföras med ett minusresultat på 2,5 Mkr under 2017.

Bofink erbjuder en slags robotrådgivare som ska hjälpa konsumenter att välja mellan fast eller rörlig ränta på bolånet. I bolagets app får användaren ett betyg på sitt bolån baserat på ränta, bindningstid, amortering och skuldsättningsgrad. 

Uträkningen bygger på en algoritm, som sedan en tid tillbaka också licenseras ut till banker.

Den blygsamma omsättningen för 2018 ska enligt Joachim Ronneback Thomson, Bofinks medgrundare och vd, vara en effekt av bokföringstekniska orsaker. Licenserna med bankerna löper under en längre tid och intäkten hamnar därmed i framtida bokföring. 2019 kommer det därför se annorlunda ut, menar han.

”I slutet av förra året kom vi igång med licensieringen av vår produkt, men det syns inte i denna årsredovisning.”

Bolåneuppstickaren backas av ett antal kända namn. I ägarlistan finns bland andra Fredrik Ljungberg, före detta landslagsstjärna i fotboll och numera assisterande tränare i Arsenal, affärsängeln Lena Apler och Spotify-veteranen Sophia Bendz. 

Läs mer: Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital 

Det är lite moment 22.

Bolaget jobbar just nu med att bredda sitt erbjudande. Bofink har under en längre tid haft som plan att erbjuda ett nytt bolån med konkurrensmässigt låg ränta. Siktet var under 2018 inställt på den potentiella konkurrenten Enklas mål om 0,95 procent. 

Det är dock något Enkla hittills inte lyckats sjösätta. Även Bofink sitter just nu still i båten, berättar Joachim Ronneback Thomson.

”Vi jobbar på den produkten och inväntar tillstånd från Finansinspektionen, vilket dragit ut på tiden. Det är betydligt mer utmanande att exekvera utan tillstånd än med tillstånd. Det har ju tagit ganska lång tid, det är frustrerande”, säger han.

Och ni behöver förstås licensen för att kunna säkra finansieringen?

”Exakt. Det är lite moment 22. Det är inte lätt att göra något även när man har licens, men att inte ha det är ju ännu svårare.”

Just Finansinspektionens utdragna process med att godkänna bolåneinstitut, tillsammans med de snäva kraven på aktörerna att komma igång med utlåningen fick Alma Bolån att ge upp sitt försök i maj i år.

Läs mer: Bolånekrigets första offer: Uppstickaren ger upp 

Joachim Ronneback Thomson är mycket förtegen om hur Bofinks plan för bolåneerbjudandet ser ut. Han berättar dock att bolaget troligen inte kommer ge ut bolånet i eget varumärke, i stället ska man använda sig av en eller flera kända aktörer som blir ansiktet utåt för erbjudandet.

”Vi är duktiga på beslutsstöd. Vi har olika produkter som vi kan erbjuda till andra varumärken som vi såklart förstår har större tillit bland befolkningen, vilket gör att det finns större sannolikhet att en bolånekund byter från en storbank till en sådan aktör”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Medgrundaren och vd:n räknar med att Bofink ska ta in ytterligare kapital för att kunna driva på bolagets utveckling och lanseringar av nya produkter. Hur mycket man vill hämta in i nytt kapital vill Joachim Ronneback Thomson dock inte avslöja.

Bofink har utvecklat flera färdiga funktioner och erbjudanden som innebär att bolaget även ska hantera tillgångar, utöver skulder. Tanken är att ge kunderna en robotrådgivare som löser hela den privatekonomiska ekvationen. 

”Det fungerar så att man avsätter ett fast belopp som sedan delas ut automatiskt. Det handlar om bindningstid på bolånet, amortering, ett sparkonto och investeringar i fonder och aktier på ett optimalt sätt. Vi har alltså den första fullskaliga robotrådgivaren för den personliga ekonomin eftersom vi tar ett helhetsgrepp”, säger Joachim Ronneback Thomson och fyller i:

”Vi har en produkt som är färdig och kan användas så fort vi får finansiering eller ett samarbete med en bank eller aktör som har sparande och bolån.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer