Hoppa till innehållet

Okända buggar har låtit hackare ta över Iphone

Apple har skyndat ut sin senaste uppdatering sedan det framkommit flera okända buggar som låter obehöriga helt och hållet övervaka en Iphone.

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.

På en och en halv vecka tryckte Apple ut sin senaste mjukvaruuppdatering. Den ska åtgärda tre buggar som har givit hackare närmast total inblick i Apples populära Iphone, rapporterar Financial Times.

Telefonen hade blivit som en digital spion i hans ficka.

Intrångssätten var kända som ”zero-day attacks”, det vill säga svagheter i systemet som tillverkaren själv, i detta fall Apple, inte kände till.

Det var ett it-säkerhetsbolag i San Francisco som nyligen larmade Apple om svagheterna sedan Agmed Mansoor, en människorättsaktivist aktiv i Förenade Arabemiraten, mottog ett sms med en okänd länk.

”När den väl hade drabbats hade Mansoors phone blivit som en digital spion i hans ficka som hade kunnat använda hans Iphones kamera och mikrofon för att snoka efter aktivitet kring enheten, spela in hans samtal via Whatsapp och Viber, ladda ner meddelanden skickade via hans chat-appar och följa hans rörelsemönster”, skriver Citizen Lab vid University of Toronto om intrånget, som en stat ska ligga bakom.

”Vi känner inte till något tidigare exempel på ett fjärrstyrt Iphone-intrång som har använts som en riktad attack, vilket gör detta till en sällsynt upptäckt”, skriver författarna vidare.

De tre svagheterna i Iphone ska ha kunnat leda till att inkräktaren kör oväntad programmeringskod i telefonen och får tillgång till dess interna minne.

Säkerhetsbuggar har varit högt prioriterade hos Apple på senare i år.

Nyligen uppgav Apple att bolaget skulle börja betala prispengar till hackare som upptäcker säkerhetsluckor i företagets produkter. Sådana belöningar har blivit en vanlig företeelse i Silicon Valley de senaste åren.

Tidigare i år vägrade it-jätten böja sig för en begäran från FBI om att skapa en genväg in i den telefon som användes av en av gärningsmännen i masskjutningen i San Bernadino i slutet av 2015.

Läs även: Apple vägrar hacka massmördarens telefon

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera