Annons

Okända buggar har låtit hackare ta över Iphone

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.
Apple har skyndat ut sin senaste uppdatering sedan det framkommit flera okända buggar som låter obehöriga helt och hållet övervaka en Iphone.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På en och en halv vecka tryckte Apple ut sin senaste mjukvaruuppdatering. Den ska åtgärda tre buggar som har givit hackare närmast total inblick i Apples populära Iphone, rapporterar Financial Times.

Telefonen hade blivit som en digital spion i hans ficka.

Intrångssätten var kända som ”zero-day attacks”, det vill säga svagheter i systemet som tillverkaren själv, i detta fall Apple, inte kände till.

Det var ett it-säkerhetsbolag i San Francisco som nyligen larmade Apple om svagheterna sedan Agmed Mansoor, en människorättsaktivist aktiv i Förenade Arabemiraten, mottog ett sms med en okänd länk.

”När den väl hade drabbats hade Mansoors phone blivit som en digital spion i hans ficka som hade kunnat använda hans Iphones kamera och mikrofon för att snoka efter aktivitet kring enheten, spela in hans samtal via Whatsapp och Viber, ladda ner meddelanden skickade via hans chat-appar och följa hans rörelsemönster”, skriver Citizen Lab vid University of Toronto om intrånget, som en stat ska ligga bakom.

”Vi känner inte till något tidigare exempel på ett fjärrstyrt Iphone-intrång som har använts som en riktad attack, vilket gör detta till en sällsynt upptäckt”, skriver författarna vidare.

De tre svagheterna i Iphone ska ha kunnat leda till att inkräktaren kör oväntad programmeringskod i telefonen och får tillgång till dess interna minne.

Säkerhetsbuggar har varit högt prioriterade hos Apple på senare i år.

Nyligen uppgav Apple att bolaget skulle börja betala prispengar till hackare som upptäcker säkerhetsluckor i företagets produkter. Sådana belöningar har blivit en vanlig företeelse i Silicon Valley de senaste åren.

Tidigare i år vägrade it-jätten böja sig för en begäran från FBI om att skapa en genväg in i den telefon som användes av en av gärningsmännen i masskjutningen i San Bernadino i slutet av 2015.

Läs även: Apple vägrar hacka massmördarens telefon

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies