Annons

Ola Rollén storinvesterar när Neo Technology tar in 300 miljoner

Hexagons vd Ola Rollén (tv) har investerat i Neo Technology, där Emil Eifram är vd.
Hexagons vd Ola Rollén (tv) har investerat i Neo Technology, där Emil Eifram är vd. Foto: Paul Hilton/Jesper Frisk
Innan han häktades deltog Ola Rollén i databastjänsten Neo Technologys finansieringsrunda på totalt 300 miljoner kronor. Tanken var att han skulle ta plats i styrelsen och lotsa nästa svenska startup-succé till Wall Street. Dessa planer läggs nu på is.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har flera gånger berättat om Neo Technology (NTL), som med rötter i Malmö utvecklar en så kallad grafdatabas som underlättar hanteringen av stora mängder information.

Bolaget har sitt högkvarter i San Mateo, Silicon Valley, och prisas som en av Sveriges mest framgångsrika startupbolag på senare tid. Till kunderna hör Crunchbase och journalistnätverket ICIJ, som tidigare i år avslöjade omfattande skatteplanering med anknytning till en advokatfirma i Panama.

Läs mer: Svensk startup knäckte Panama-läckan

Sedan ett par månader har företaget arbetat med en finansieringsrunda där bland annat den tidigare investeraren Creandum (NTL) finns med.  

Den största summan pengar i rundan, som enligt uppgifter till Di Digital uppgår till över 300 miljoner kronor, kommer från Hexagons vd Ola Rollén.

Han uppges ha gjort investeringen genom bolaget Greenbridge, som Ola Rollén startat och som bland annat investerar Melker Schörlings pengar.

Summan 300 miljoner kronor är betydande, och bör jämföras med att bolaget i fyra tidigare omgångar tagit in sammanlagt 350 miljoner kronor från fem investerare, enligt Nordic Tech List.

Huvudprodukten Neo4j är en så kallad grafdatabas, som ger snabb tillgång till stora mängder data. Till skillnad från traditionella databaser, som kan liknas vid tabeller eller excelark, fungerar en grafdatabas som ett nätverk eller en graf, vilket ska möjliggöra snabbare kopplingar och sökningar.

Läs mer: Stor intervju: Neo Technologys vd om bolagets framtid

Enligt Di Digitals uppgifter är avsikten att pengarna ska finansiera expansion inom såväl bolagets försäljningsarbete samt bland utvecklare och programmerare, varav många kommer att vara baserade i Malmö. Det ska också ge finansiella muskler för att förvärva små teknikbolag med kopplingar till den befintliga verksamheten. 

Bolagets mål är att växa vidare och nå en börsnotering i USA, någonting som brukar förknippas med en omsättning på 100 miljoner dollar eller 900 miljoner kronor, inom fyra års tid. Neo Technologys vd Emil Eifrem har tidigare tagit upp en börsnotering som ett av tre alternativ för bolagets framtid.

Tanken var, enligt uppgifter till Di Digital, ursprungligen att Ola Rollén skulle vara delaktig i det arbetet i egenskap av styrelseledamot. Men misstankarna om insiderbrott har fått databasbolaget att inta en avvaktande hållning. 

Di Digital har kontaktat Neo:s operative chef Lars Nordwall, som är baserad vid bolagets huvudkontor i San Mateo. Han bekräftar att en finansieringsrunda nyligen genomförts med ett flertal investerare involverade, däribland Greenbridge. Han avböjer dock att vidare kommentera uppgifterna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer