Annons

Oljemiljardär går in i svensk vågkraft-startup

Till vänster: Corpowers vågkraftverk. Till höger: Affärsmannen och mångmiljardären Mohammed al-Amoudi.
Till vänster: Corpowers vågkraftverk. Till höger: Affärsmannen och mångmiljardären Mohammed al-Amoudi. Foto: Pressfoto.
Corpower ska revolutionera vågkraften och fylla Europas atlantkust med sina bojar. Nu tar bolaget in nytt kapital, bland annat från en storinvesterare i Sverige som just nu sitter frihetsberövad i Saudiarabien.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholmbaserade greentech-bolaget Corpower utvecklar en ny slags bojar som ingår i vågkraftverk. Nu tar bolaget in 23 Mkr för att om fem år kunna skala upp och kunna gå ut bredare kommersiellt.

”Vi utvecklar världens just nu mest effektiva vågkraftverk. Många har försökt med vågkraft i många år, det har egentligen aldrig fungerat. Antingen har vågkraftverken gått sönder i stormar eller så har de blivit så tunga att de inte genererat tillräckligt med el. Vår teknik är fruktansvärt effektiv”, säger bolagets vd och medgrundare Patrik Möller.

Bolaget grundades 2009 av Stig Lundbäck, som avled förra året, och projektet tog ordentligt fart 2013 när Corpower testade sin teknik vid Portugals kust. 

Året därpå blev det tester i Frankrike i samarbete med tekniska högskolan, NTNU, i Trondheim, som är en av de ledande institutionerna inom vågenergi, samt ett större spanskt elbolag.

Genom att använda luftfjädrar kan man styra hur bojen rör sig i samstämmighet med vågorna. Därmed kan man enligt Corpower optimera rörelsen för att ta upp så mycket energi från vågorna som möjligt. 

Dessutom kan man styra så att stormar inte förstör bojarna när det blir häftigt väder och därmed stor belastning. Varje boj producerar lika mycket energi per ton som ett vindkraftverk.

Planen är att vid 2023 kunna starta en större kommersiell tillverkning av bojarna, som är 9 meter i diameter och väger runt 60 ton. För att komma dit har bolaget en finansieringsplan på sammanlagt 450 Mkr. 

Alla tekniker som vi tycker är disruptiva, som ska göra världen bättre och som vi kan tjäna pengar på är vi intresserade av.

I höstas stängde Corpower en runda på 110 Mkr där majoriteten kom från Energimyndigheten och forskningsstödprojektet Ocean Era Net, som backas av EU-pengar.

Rundan på 23 Mkr är Corpowers första bland privata investerare. Bland de som gått in i vågkraftbolaget finns bland andra Almi Invest, som går in med 5 Mkr, Inno Energy, Kompligens och existerande ägare.

 ”Energi från havet är en viktig förnyelsebar energikälla som kan komplettera el producerad från sol och vind. Vi ser att Corpower har en teknologi och ett team med överlägsen potential att bemästra de mycket krävande förhållanden som vågkraftverk utsätts för ute på havet”, säger Markus Hökfelt, chef på Almi Invests greentech-fond, i en kommentar.

Läs mer: Almi Invest gör 53 miljoner på hjälmbolag 

Med i rundan finns också Midroc New Technology, med oljemiljardären och en av Sveriges största utländska investerare, den saudiske mångmiljardären Mohammed al-Amoudi, som ägare. Midroc New Technology är moderbolaget Midrocs riskkapitalgren.

Mohammed al-Amoudi, som bland annat äger drivmedelskoncernen Preem, sitter sedan en tid tillbaka frihetsberövad under kontroversiella omständigheter i Saudiarabien på order av kronprinsen Mohammed bin Salman. 

Midroc har tillsammans med Almi Invest en plats i Corpowers styrelse. 

Läs mer: Oljeshejk lägger miljoner på svenskt hörlursbolag 

Vad tror du Midroc kan hjälpa er med?

”Midroc kan tillföra väldigt mycket kunnande till att ta projekt från första fungerande maskin till fullt kommersiell produkt. Vi tror att de har det industriella tänket och kunnande som passar för den här typen av projekt. Industriell teknik som kräver certifiering och verifiering och stora samarbeten med leverantörer, det kan de väldigt väl”, säger han.

Midroc New Technologys vd Göran Linder har stora förhoppningar för den nya investeringen, inledningsvis på 5 Mkr, i vågkraftbolaget.

”Alla tekniker som vi tycker är disruptiva, som ska göra världen bättre och som vi kan tjäna pengar på är vi intresserade av. Corpower är något utöver det vanliga. Även om det finns en hel del utmaningar inom vågkraft så är bolagets tekniska princip så elegant. Man har eliminerat riskmoment och sannolikheten att man lyckas är stor. När man väl lyckas kommer energikostnaden också vara konkurrenskraftig. Går det som vi tänkt så är det inte osannolikt att vi ökar engagemanget”, säger han.

Under 2016 fram till i år har Corpower testat sina bojar i Stockholm och på Orkney-öarna utanför Skottlands kust. Framåt sneglar bolaget också på Portugal. 

Enligt Patrik Möller är det främst Europas atlantkust som passar sig bäst för vågkraft. Detta då vågorna helt enkelt är större och går mer regelbundet längs kusten. 

Närmast ska bolaget jobba för att få igenom certifieringar som bland annat ska bevisa att designen på bojen håller och hur mycket el som genereras. Det ska göras genom fullskaliga tester.

”Det finns en otrolig stor potential i vågkraft, ungefär 10 till 20 procent av världens el kan komma från vågkraft. Vi ska ha orderböcker som är hyfsat fulla 2022 och när vi får full certifiering kan vi sätta igång tillverkningen”, säger Patrik Möller.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer