Annons

“Om tre år kommer ingen att läsa körkortsböcker”

Patrik Jansson byggde en körkortsapp till sin flickvän. Två år senare drar hans hobbyprojekt in miljonbelopp.
Patrik Jansson byggde en körkortsapp till sin flickvän. Två år senare drar hans hobbyprojekt in miljonbelopp.
Patrik Jansson snickrade ihop en körkortsapp till sin flickvän. Nu drar den in över 100 000 kronor i månaden åt honom. “Jag sa upp mig från jobbet i våras”, säger han till Di Digital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Idén föddes när Patrik Janssons flickvän skulle ta körkort.

“Hon laddade ner alla appar som fanns, köpte alla böcker och gick på dyra teorilektioner hos trafikskolan. Jag tyckte apparna var riktigt fula och dåliga. Min tanke var att om jag bygger något bättre och snyggare så kommer alla att köpa min app istället”, säger han.

Vid sidan om jobbet på digitalbyrån Klikki började han att fila på appen Ta Körkort, som släpptes för nedladdning i februari 2014.

Två år senare laddas appen ned mellan 3000 och 4000 gånger i veckan. Drygt 20 procent av användarna konverterar till betalversionen, som kostar 199 kronor.

Det lilla hobbyprojektet har därmed vuxit till en verksamhet som inbringar över 100 000 kronor i månaden.

I våras sa Patrik Jansson upp sig från jobbet på Klikki. Nu är fler appar under utveckling.

“Vår tanke är inte bara att bygga den bästa körkortsappen utan den bästa utbildningsplattformen. Jag har varit i kontakt med Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund. Tanken är att man ska kunna plugga till sin jägarexamen i appen,” säger Patrik Jansson.

Målet är även att börja utmana trafikskolornas praktikutbildningar med inspelade moment från körutbildningen.

“Vi samarbetar med en trafikskola som hjälper oss att spela in filmer på alla moment som man pluggar till. Tanken är att man ska kunna studera dem och sen övningsköra hemma, så kanske man slipper betala för ett par dyra körlektioner”, säger Patrik Jansson.

Han äger bolaget Teoriappar Sverige AB tillsammans med Erik Hedegren, som står för en stor del av utvecklingsarbetet. Duon har även anställt ytterligare en utvecklare för Android.

Bolaget är i nuläget helt självfinansierat.

“Vi har funderat på om vi behöver ta in pengar men just nu ser vi inget större behov. Det skulle i sånt fall vara om vi vill gå in i Norge eller Danmark eller Tyskland. Men vi har inte tillräckligt bra koll på de marknaderna än”, säger Patrik Jansson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer