Annons

Omsättningen dyker – nu vill låneplattformen noteras

Jonas Björkman är en av medgrundarna till Tessin, och även vd på bolaget.
Jonas Björkman är en av medgrundarna till Tessin, och även vd på bolaget. Foto: Press.
Investerare på fastighetsplattformen Tessin har drabbats av två konkurser. Bolaget minskade sin omsättning under 2018, men värderas nu till 330 miljoner kronor och siktar på att noteras på First North inom ett år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Crowdfundingplattformen Tessin låter investerare låna ut pengar till olika fastighetsutvecklare. Sedan starten 2014 har Tessin totalt förmedlat drygt 1,55 miljarder kronor till 142 olika projekt.

För tillfället håller bolaget på att fylla på sin egen kassa med 26 miljoner kronor. Hälften av kapitalet har redan säkrats från utvalda medlemmar på Tessin, medan resten hämtas från externa investerare.

I samband med nyemissionen värderas Tessin till knappt 330 Mkr, med de nya pengarna inräknade.

Planen är sedan att börsnotera bolaget under första halvåret 2020 på First North.

”Men den långsiktiga målsättningen är att nå Stockholmsbörsens huvudlista”, säger Thomas Ahlerup, ir- och presschef på Tessin.

Det finns flera anledningar till varför bolaget vill gå till börsen, enligt Thomas Ahlerup. 

Ett av syftena är att göra aktierna mer likvida för tidiga investerare i Tessin. Största ägare i bolaget är just nu fastighetskoncernen Stronghold och riskkapitalbolaget NFT Ventures.

Tessin ska också hämta nytt kapital på marknaden. Målet är att genomföra en nyemission på minst 100 Mkr i samband med noteringen, enligt ett färskt investeringsmemorandum som Di Digital tagit del av.

Företaget tjänar pengar genom att ta ut en avgift från de bygg- och fastighetsbolag som lånar pengar via plattformen. Under 2018 uppgick Tessins nettoomsättning till 21 Mkr, en tillbakagång med cirka 9 procent från året innan.

Är det oroande att ett ungt techbolag som Tessin visar negativ tillväxt?

”Nej, det tycker jag inte. Allt går enligt plan. Men fastighetshösten 2018 var inte den allra roligaste. Det påverkade alla aktörer på marknaden. Vårt interna fokus i fjol var heller inte att optimera intäktstillväxten, utan att få nödvändiga strukturer på plats i bolaget”, säger han.

Omsättningsmässigt är Tessin fortfarande ett förhållandevis litet bolag. Är ni verkligen mogna för börsen?

”Tessin har en väldigt solid affärsmodell som är byggd för framtida expansion och tillväxt. På organisationsnivå arbetar vi för att bli ett börsfähigt bolag, vilket kortsiktigt har högre prioritet än att driva upp omsättningen för att nå en högre värdering vid noteringen”, säger Thomas Ahlerup.

Läs mer: Tessin tar in kapital och lanserar låneplattformen i Finland 

Tessin var lönsamt både 2016 och 2017. Men i fjol vände bolaget till en förlust på nästan 8 Mkr.

”Vi investerade hårt i teknikutveckling, att lansera i Finland och att växa organisationen. Förberedelserna inför börsnoteringen har ju pågått ett tag. Sedan har det också lagts mycket resurser och energi på att få våra fondstrukturer på plats”, säger Thomas Ahlerup.

Under andra halvan av 2019 siktar Tessin på att lansera en fond på motsvarande 1 miljard kronor riktad mot institutionella investerare, som sätts upp tillsammans med en icke-namngiven investmentbank i London. 

Utöver det vill Tessin via en extern partner, om man får tillstånd från Finansinspektionen, etablera en räntefond för privatpersoner som ska ha en årlig storlek på 600 till 800 Mkr.

”Bankerna har fram till nyligen, under väldigt gynnsamma förhållanden, kunnat säkerställa 50 procent av fastighetsutvecklarnas kapitalbehov med hjälp av bottenlån. Men i takt med att bankerna stärker sina balansräkningar och vill minska risken, drar man ner på utlåningen till nyproduktion och refinansiering”, säger Thomas Ahlerup.

Att börsnotera Tessin kommer att ge både plattformen och fonderna en kvalitetsstämpel, säger Thomas Ahlerup vidare, och skapa ökad trygghet för eventuella investerare.

”Flera av de ledande aktörerna på fastighetsmarknaden har hört av sig till Tessin. Med hjälp av fonderna kommer vi kunna möta deras efterfrågan på lån till större projekt. För Tessin som bolag skapar fondprovisionerna en helt ny intäktskälla.”

Tessin har inte varit förskonade från härdsmältor. Di Digital har tidigare rapporterat om att två bolag som tagit in pengar via plattformen, Axxonen Properties och Albert Hansson Finans och Fastigheter, gått i konkurs. 

I de båda fallen bestod stora delar av finansieringen av preferensaktier. Men dessa småsparares pengar ser nu ut att ha gått upp i rök. Sedan ungefär två år tillbaka erbjuder Tessin enbart lån med säkerheter, i form av pantsatta fastigheter.

Till saken hör att det ofta är förenat med en minsta insats på 50 000 kronor när man lånar ut pengar till ett fastighetsprojekt via Tessin. När ett projekt väl går snett kan det således slå relativt hårt mot de drabbade investerarna.

Läs mer: Pressen ökar på Tessin – ännu fler miljoner står på spel 

Tessins utgångspunkt är att plattformen enbart är en marknadsplats där investerare och fastighetsbolag kan mötas. Därmed tar bolaget inget juridiskt, finansiellt eller informationsmässigt huvudansvar i processen.

”Vi har inte förändrat vår inställning på den punkten. Det vi kan göra är att kräva ännu hårdare säkerheter och personliga borgen för att skapa en så säker marknad som möjligt. Jag vill också hävda att vår kontroll av projektägarna är minst lika detaljerad som de traditionella bankernas”, säger Thomas Ahlerup.

Av de 1,55 miljarder kronor som lånats ut via plattformen sedan starten är knappt 740 Mkr återbetalt till investerarna, vilket innebär att många projekt fortfarande löper. 

Di Digital har tidigare kunnat avslöja att återbetalningar i flera fall blivit försenade med så mycket som ett år. Det är dock ingenting som Tessin öppet redovisar på sin plattform gentemot investerarna.

Vore inte det rimligt för att spararna ska få en bättre bild av de generella riskerna i Tessins projekt?

”Det är kloka synpunkter. Jag tror att vi kommer skärpa till och öka transparensen i vår informationsgivning till hösten. Exakt vad det landar i kan jag dock inte svara på i dag”, säger Thomas Ahlerup.

Fotnot: Tessins delägare NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens industri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer